Olivér
5 °C
8 °C

Politikai menedékjogot kapott Kanadában az egykori SZDSZ-es roma EP-képviselő

2018.05.11. 10:55

Hétéves procedúra után megkapta a politikai menedékjogot a kanadai hatóságoktól Mohácsi Viktória roma jogvédő-politikus, egykori európai parlamenti képviselő, írja a Romnet.

Mohácsi a Medgyessy-kormány idején az oktatási tárca roma és hátrányos helyzetű gyermekek integrációjáért felelős miniszteri biztosa, a Szabad Demokraták Szövetsége színeiben 2004–2009 között az Európai Parlament (EP) képviselője volt az Európai Liberális, Demokrata és Reformpárt frakciójában.

A jogvédő-politikus 2011 decemberében ment Torontóba, hogy politikai menedékjogot kérjen. A kanadai közszolgálati médiában egy interjúban elmondta, hogy Magyarországon életveszélyes fenyegetéseket kapott, miután kritizálta, hogy lassan halad a 2008-ban és 2009-ben elkövetett romagyilkosságok felderítése, ugyanis „egyesek szerint összefüggésbe hozhatnak néhány állami tisztségviselőt a gyilkosokkal”. Mohácsi arról is beszélt akkor, hogy a Gyurcsány-kormány úgy döntött, eltitkolja a gyilkosságokkal kapcsolatos információkat, és arról is, hogy tizenöt év börtönt kockáztatna, ha ezekről az ügyekről beszélne, és fél, a magyar titkosszolgálat „hosszú keze” Kanadában is megtalálja. 

Ezután nemsokkal egyébként az akkori kanadai kormány biztonságos demokráciaként ismerte el Magyarországot, felgyorsult a menedékjog-kérelmek elbírálása, többségében pedig elutasítással végződtek. Ahogy Mohácsi ügye is első körben el lett utasítva. Erről a Magyar Nemzet számolt be hosszabban.

Mohácsi Viktória menekültkérelmét 2016 decemberében elutasították el, és 2017 áprilisában lezajlott a hazatelepítéssel kapcsolatos első meghallgatás. Mohácsi fellebbezett a döntés ellen, és ismét megvizsgálták kérelmének indokait és a becsatolt dokumentumokat, és végül úgy döntöttek, ezek megalapozzák, hogy mégis megkapja a menedékjogot.

A Romnet a Facebookon vette észre a döntést. Mohácsi ismerősei gratuláltak a jogvédőnek, aki egy kommentben azt írta:

Még mindig hihetetlenek tűnik. Bele lehet betegedni ebbe a menekültügyi eljárásba. Hét évet küzdöttem érte, remélem, most már minden jóra fordul.

(via Romnet)

 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?