Ákos, Bátor
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

MI5: Pusztító merényletekre készülhet az Iszlám Állam Európában

2018.05.14. 15:38

A nyugati elhárító szolgálatok megítélése szerint Európában készülhet az eddigieknél összetettebb, pusztító merényletekre az Iszlám Állam, miután jórészt kiszorult közel-keleti területeiről

- mondta hétfőn a brit elhárítás (MI5) vezetője.

Andrew Parker szerint a londoni Westminster hídon tavaly márciusban elkövetett gázolásos és késeléses merénylet óta - amelyben öten haltak meg, köztük egy rendőr - a brit elhárító szolgálatok tizenkét nagy-britanniai merényletterv végrehajtását akadályozták meg. Parker szerint jóllehet az Iszlám Államot sikerült szinte teljesen kiszorítani szíriai és iraki fészkeiből, a szervezet igyekszik átcsoportosítani tevékenységét, és a vele szembeni fellépéshez még évekig tartó folyamatos nemzetközi biztonsági együttműködésre lesz szükség.

Nagy-Britanniában a westminsteri támadással együtt tavaly öt terrorcselekményt hajtottak végre, ezeknek 36 halálos áldozatuk volt. A legsúlyosabb merénylet tavaly májusban, egy manchesteri popkoncert helyszínén történt, ahol egy öngyilkos iszlamista merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyereket megölve.

Keményen odaszólt az orosz kormánynak

Hétfői beszédében az MI5 vezérigazgatója hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Nyugatot nemcsak a dzsihadista terrorszervezetek, hanem egyes országok folyamatos és ellenséges aktivitása is fenyegeti. Korántsem csak arról van szó, hogy kémek kémkednek más kémek ellen, vagy kémek kergetik egymást a sötét éjszakában, hanem olyan

szándékos, célzott, rossz szándékú tevékenységekről, amelyek célja a szabad, nyílt, demokratikus társadalmi rendszerek aláásása, a stabilitásukat, biztonságukat, jólétüket biztosító, szabályokra épülő nemzetközi rend destabilizálása. Az ilyen ellenséges tevékenységet folytató államok között az első helyen áll az orosz kormány.

Parker közölte, szándékosan nem azt mondta, hogy Oroszország, mivel az Egyesült Királyság a legnagyobb tisztelettel viseltet az orosz nép iránt. London nem kívánja a kétoldalú feszültség eszkalálódását, és nem akar visszatérni a hidegháború veszélyes, feszült időszakához. Becsülendő Oroszország azon törekvése, hogy ismét nagy súlyú világpolitikai tényezővé váljék, de Moszkva ezt megteheti a szabályokra alapozott világrend részeseként is - mondta hétfői beszédében a brit elhárítás vezetője.

Andrew Parker szerint azonban

az orosz kormány ehelyett rendre agresszív, veszélyes módszerekhez folyamodik, és ezzel azt kockáztatja, hogy megbecsült, nagy nemzet helyett elszigetelt páriává válik.

Az angliai Salisbury városában március elején elkövetett mérgezéses támadásra és az azt követő diplomáciai ellenlépésekre utalva az MI5 vezetője kijelentette, hogy a nemzetközi közösség erőteljes hangon megüzente Moszkvának: egyszerűen nem elfogadható, hogy a II. világháború óta példátlan módon bárki idegmérget vessen be Európában.