Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Kiengedték a kórházból Szergej Szkripalt

2018.05.18. 11:38 Módosítva: 2018.05.18. 12:52

Kiengedték a kórházból Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynököt, aki március elején a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreg-hatóanyagtól szenvedett súlyos mérgezést - írja az MTI.  A 66 éves Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, aki a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott. Szkripalt a március 4-én történt incidens óta Salisbury kórházában kezelték, hosszú ideig válságos állapotban. Azt nem közölték, hova ment a kórházból, és azt sem, hogy pontosan mikor hagyhatta el azt. 

Lányát, a 33 éves Julia Szkripalt, akit szintén megmérgeztek, már április 10-én kiengedték a kórházból.  

Pár napja arról írt a sajtó, hogy a német titkosszolgálat birtokába jutott az 1990-es években egy minta a Szkripaelék elleni márciusi nagy-britanniai merényletben használt Novicsok idegméregből.  A német hírszerző szolgálat (BND) az 1990-es évek első felében tett szert az idegméregre egy orosz disszidens révén, aki a Novicsok-mintáért cserébe a német hírszerzéstől védelmet kért saját maga és a családja számára .

A brit kormány gyilkossági kísérletnek tartja a megmérgezésüket, amiért hivatalos szóhasználat szerint „nagy valószínűséggel" Oroszországot terheli a felelősség. Oroszország tagadja ezt. Az ügy miatt 28 állam utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt. Magyarország is kiutasított egy orosz diplomatát, és ugyanígy jártak el az oroszok velünk szemben is.