Ágnes
-5 °C
2 °C

Atom-tengeralattjáróról lődöztek az oroszok

2018.05.22. 22:24
A Jurij Dolgorukij orosz atommeghajtású tengeralattjáró a Fehér-tengeren tartott keddi hadgyakorlaton négy Bulava típusú interkontinentális rakétából álló sortüzet adott le – közölte az orosz északi flotta. A haditechnikában ez állítólag nagy dolog.

Fontos orosz hadászati kísérletről számolt be az orosz hadsereg északi flottája, amelynek nagy büszkesége a Borej osztályú atommeghajtású tengeralattjáró-osztály.

Jelenleg három ilyen szolgál Oroszországban:

  • a 2007-ben vízre bocsátott K–535, ez Jurij Dolgorukijról, vagy Európában ismertebb nevén I. György kijevi nagyfejedelemről van elnevezve, őt Moszkva alapítójának tartják;
  • a 2010-ben debütált K–550 Alekszandr Nyevszkij, akinek a neve leginkább egy székesegyházról ismert, de ő volt I. Sándor vlagyimiri nagyfejedelem, aki sikeresen megvívott a germán és svéd csapatokkal;
  • és a 2013-as K–551, vagyis Vlagyimir Monomah, ő pedig II. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem volt, a bizánci háború hőse, az utolsó orosz uralkodó, aki még Kijevből irányított.

Oroszország nagy becsben tartja a modern tengeralattjáróit, mert további öt van építés alatt. Ezek a 170 méter hosszú tengeralattjárók akár 450 méterre is le tudnak merülni, robotrepülők indíthatóak róla és fedélzetükön egyszerre 12-16 Bulava típusú rakétát hordoznak.

A nagy kísérlet

A hadászati tengeralattjáró rakétahordozó cirkáló a mostani bejelentés szerint a ballisztikus rakétákat egyszerre indította a vízfelszín alól. Az orosz haditengerészet szerint a robbanófej utánzatokkal felszerelt rakéták sikeresen elérték kijelölt célpontjaikat Oroszország túlsó felén, a Kamcsatka-félszigeten fekvő Kura lőtéren.

Jelentősége

Ez volt az első alkalom, hogy egyszerre indítottak egy manőver keretében négy Bulava rakétát, amelyek darabja egyszerre tíz, egyenként 150 kilotonnás hatóerejű nukleáris robbanófejet is hordozhat. A tengeralattjáróról indítható, szilárd hajtóanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta hatótávolsága 9300 kilométer.