Gusztáv
3 °C
7 °C

Julija Szkripal, az orosz-brit kettős ügynök lánya szerencsésnek tartja magát, mert él

2018.05.23. 21:55
Először nyilatkozott a sajtónak Julija Szkripal, aki egykoron árulóvá vált, kettős ügynök apjával együtt idegméreg-támadás áldozatává vált az angliai Salisburyben. Szergej Szkripal lánya a Reutersnek így fogalmazott: szerencsések, hogy túlélték a merényletkísérletet.

A Szkripal-család jelenleg fedett rejtekhelyen tartózkodik, a közlemény kiadását és a rövid bejelentést is a brit rendőrség tette lehetővé.

Sokkolta

Julija Szkripal elmondta: sokkolta, hogy idegméreggel követtek el támadást ellenük, és a feje tetejére állt az élete. Felépülésük lassú és rendkívül fájdalmas volt, próbál megbirkózni a történtek fizikai és lelki hatásaival, és azon van, hogy segítse apja teljes gyógyulását.

Kémkedett ide, kémkedett oda

Emlékeztetőül: a súlyos mérgezéses incidens március 4-én történt. A 66 éves Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, a hazaárulóvá vált kém egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott.

Julija nem szállt fel a fejünk fölé

Nagy-Britannia mindvégig gyilkossági kísérletnek tekintette az incidenst, amelyért Moszkvát tartotta felelősnek. Az orosz kormány azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy köze van a Szkripal-ügyhöz. Julija Szkripalt április 9-én engedték ki a kórházból, Szergej Szkripalt május 18-án.

A lány, aki a támadás után 20 napig volt kómában, közölte, hálás az Oroszország nagy-britanniai nagykövetsége által felajánlott segítségért, de nem kíván élni vele. Reméli viszont, hogy egy nap majd hazatérhet Oroszországba.

Diplomáciai nyilatkozatok

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Julija Szkripal kényszer alatt tett nyilatkozatot. Az álláspontok nem közeledtek. Emlékeztetőül: Nagy-Britannia korábban kiutasított 23 - a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató - orosz diplomatát. A brit lépést további 26 ország követte hasonló kiutasításokkal; Magyarország egy orosz diplomatának mutatott ajtót, míg Washington 60 orosz diplomatát utasított ki. Moszkva ugyancsak diplomáciai kiutasításokkal és Oroszországban működő képviseletek, külföldi intézmények bezárásával válaszolt.