Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Julija Szkripal, az orosz-brit kettős ügynök lánya szerencsésnek tartja magát, mert él

2018.05.23. 21:55
Először nyilatkozott a sajtónak Julija Szkripal, aki egykoron árulóvá vált, kettős ügynök apjával együtt idegméreg-támadás áldozatává vált az angliai Salisburyben. Szergej Szkripal lánya a Reutersnek így fogalmazott: szerencsések, hogy túlélték a merényletkísérletet.

A Szkripal-család jelenleg fedett rejtekhelyen tartózkodik, a közlemény kiadását és a rövid bejelentést is a brit rendőrség tette lehetővé.

Sokkolta

Julija Szkripal elmondta: sokkolta, hogy idegméreggel követtek el támadást ellenük, és a feje tetejére állt az élete. Felépülésük lassú és rendkívül fájdalmas volt, próbál megbirkózni a történtek fizikai és lelki hatásaival, és azon van, hogy segítse apja teljes gyógyulását.

Kémkedett ide, kémkedett oda

Emlékeztetőül: a súlyos mérgezéses incidens március 4-én történt. A 66 éves Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés (GRU) volt ezredese, a brit külső hírszerzésnek (MI6) is dolgozott, a hazaárulóvá vált kém egy orosz-amerikai kémcsere keretében telepedhetett le Nagy-Britanniában 2010-ben, és brit állampolgárságot is kapott.

Julija nem szállt fel a fejünk fölé

Nagy-Britannia mindvégig gyilkossági kísérletnek tekintette az incidenst, amelyért Moszkvát tartotta felelősnek. Az orosz kormány azonban folyamatosan és határozottan tagadja, hogy köze van a Szkripal-ügyhöz. Julija Szkripalt április 9-én engedték ki a kórházból, Szergej Szkripalt május 18-án.

A lány, aki a támadás után 20 napig volt kómában, közölte, hálás az Oroszország nagy-britanniai nagykövetsége által felajánlott segítségért, de nem kíván élni vele. Reméli viszont, hogy egy nap majd hazatérhet Oroszországba.

Diplomáciai nyilatkozatok

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Julija Szkripal kényszer alatt tett nyilatkozatot. Az álláspontok nem közeledtek. Emlékeztetőül: Nagy-Britannia korábban kiutasított 23 - a brit hatóságok szerint hírszerzési tevékenységet folytató - orosz diplomatát. A brit lépést további 26 ország követte hasonló kiutasításokkal; Magyarország egy orosz diplomatának mutatott ajtót, míg Washington 60 orosz diplomatát utasított ki. Moszkva ugyancsak diplomáciai kiutasításokkal és Oroszországban működő képviseletek, külföldi intézmények bezárásával válaszolt.