Gusztáv
3 °C
7 °C

Medvekvótát vezetnek be Romániában

2018.05.23. 17:20

Úgynevezett beavatkozási kvóta megállapítására kötelezte a román parlament a bukaresti környezetvédelmi minisztériumot a medvepopuláció szabályozása érdekében egy szerdán elfogadott módosító indítvány révén - írja az MTI.  A törvénytervezetet a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) terjesztette be. A képviselőház 169 támogató szavazattal, 59 ellenszavazattal és 43 tartózkodás mellett fogadta el döntőházként az indítványt, amit Klaus Iohannis államelnöknek kell még kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen.

A módosító indítványnak egyetlen cikkelye van, ami arról rendelkezik, hogy a környezetvédelmi minisztérium évente akár többször is beavatkozási kvótát állapíthat meg az elszaporodott, védett fajok esetében, és ezek alapján kilőhetik a veszélyes állatokat. Erre azért volt szükség, érveltek a kezdeményezők, mert az elmúlt években jelentősen megnőtt Székelyföldön a medveállomány, és emberéletek kerültek veszélybe.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy értékelte, hogy a törvénymódosítás jelentős mértékben szigorít az eddig érvényben levő jogszabályon, hiszen a szaktárca nem köteles beavatkozási kvótát megállapítani.

Szakmai felmérések és módszertan alapján állapítják meg a védett állatok számát, aminek alapján a minisztérium jóváhagyja a kvótát, de további lépésekre van szükség, mivel egyetlen romániai hatóság sem rendelkezik pontos adatokkal a medveállományról országos és regionális lebontásban.

A román közvéleményt alaposan megosztja a kérdés, sokan ellenzik a medvék kilövését és azzal érvelnek, hogy az ember hibás mivel a számos fakivágás miatt összezsugorodott az állatok élettere.

Medve a Szent Anna tó mellett
Medve a Szent Anna tó mellett
Fotó: Román csendőrség

Ugyanakkor Székelyföldön rendszeresek a medvetámadások, legutóbb például egy magyar nőt támadott meg egy medve a Szent Anna tónál. Az állatok egyrészt a háztartásokban okoznak jelentős kárt, másrészt az idén háromszor, tavaly pedig tizennyolcszor támadtak emberre. Romániában azóta sokasodtak meg a medvetámadások, hogy a környezetvédelmi minisztérium 2016-ban a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!