Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Börtönre ítéltek egy lányát házasságra kényszerítő angol nőt

2018.05.23. 15:40

Négy és fél év börtönre ítélték szerdán azt az angol nőt, aki saját lányát kényszerítette házasságra egy 16 évvel idősebb pakisztáni férfival, ezzel most először róttak ki börtönbüntetést Angliában a kényszerházasságokat tiltó törvény alapján – írja az MTI.

A nő már 2011-ben elvitte a lányát Pakisztánba, hogy találkozzon a férjjelölttel, aki házassági szerződés gyanánt már akkor szexuális kapcsolatot létesített vele. 2016-ban aztán családlátogatás ürügyével mentek ismét az országba, ahol a nő arra kényszerítette az épphogy nagykorú lányát, hogy feleségül menjen a pakisztáni férfihez. 

A lány akkor terhes is lett, Angliába visszatérve abortuszon esett át, az ügyben pedig a körzeti orvos már akkor feljelentést tett, de az anya azt állította a hatóságoknak, hogy a terhesség egy másik tizenéves gyerekkel létesített kapcsolat következménye volt.

A kikényszerített pakisztáni házasságkötés után a fiatal lány a brit belügyminisztérium segítségével került vissza végül Nagy-Britanniába, és vállalta, hogy bíróság előtt tanúskodjon anyja ellen.

Nagy-Britanniában 2014-ben lépett életbe az a törvény, amelynek alapján szabadságvesztéssel sújtható bűncselekményt követ el az, aki mást akarata ellenére házasságra kényszerít, de a szerdai bírósági végzéssel zárult eset az első, ahol a büntetőeljárás sikerrel is járt, ami főleg annak köszönhető, hogy ezek az esetek általában a vádemelésig sem jutnak el.