Erzsébet
1 °C
4 °C

Nem kapott angol állampolgárságot Ipswich egykori polgármestere

2018.05.23. 20:43 Módosítva: 2018-05-24 05:52:57
Inga Lockington
Inga Lockington
Fotó: ipswich.gov.uk

Inga Lockington 1979-ben, majdnem 40 éve költözött Dániából az Egyesült Királyságba, és még egy 150 ezer fős város polgármestere is volt, mégis elutasította az angol belügyminisztérium az állampolgársági kérelmét - számolt be a Guardian.

Lockington a liberális demokrata párt tanácsosa volt 19 évig, és 2007-ben volt Ipswich polgármestere. 1979-ben azért jött Angliába, hogy feleségül menjen párjához, Timhez. 

A nő az brexitről szóló népszavazás után döntött úgy, hogy angol állampolgárságért folyamodik, ráadásul közben Dániában is bevezették a kettős állampolgárságot, azaz nem vesztette volna el a dán állampolgárságát, ha megkapja az angolt.

A hölgy 1282 fontot (467 ezer forint) költött eddig a jelentkezésének elkészítésére, majd azt a választ kapta a hatóságtól, hogy "nem lehet teljesíteni" az állampolgárságát. Azt írták az indoklásban, hogy azért nem kapta meg a papírt, mert nincs állandó tartózkodási engedélye, pedig ez 2016 novembere óta kötelező feltétel. A nő azt állítja, neki sosem mondták, hogy ez feltétel, és nagyon haragszik a hatóságokra, hogy nem keresték meg az elutasítás előtt, hogy szerezze be ezt az okmányt. 

Mikor meglátta a levelet, Lockington egyből sokkot kapott, újra el kellett olvasnia, hogy fel tudja fogni, ami benne állt. "Visszautasítottnak és nagyon dühösnek éreztem magam, a férjem pedig szinte tombolt" - mondta. "Úgy tűnik, a minisztérium próbál mindenkit visszautasítani, akit csak lehet, pedig valószínűleg a legtöbb embernek jó oka van, hogy állampolgárságát kérje, de mégis rosszat feltételeznek rólunk. Theresa May nagyon ellenséges légkört teremtett" - szomorkodott Inga. 

Azóta pedig úgy próbálja feldolgozni, ami vele történt, hogy az angol bevándorlási rendszer összeomlásáról tart beszédeket.    

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?