Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Trump megint nem zárja ki a június 12-i találkozót Kim Dzsongunnal

2018.05.25. 16:19

Donald Trump amerikai elnök pénteken megint optimistábban nyilatkozott a Kim Dzsongunnal eredetileg június 12-re tervezett történelmi találkozó esetleges megtartásáról, egy nappal azután, hogy lemondta a szingapúri csúcsot.

„Meglátjuk, mi történik. Most kapcsolatban vagyunk velük. Meg akarják tartani a találkozót, mi is meg akarjuk tartani" – mondta Trump, aki arra utalt, hogy valamikor mégis megrendezhetik a történelmi csúcsot. „Akár még június 12-én is" – mondta a CNN szerint. A Fehér Házban arról is beszélt újságíróknak, hogy mindenki játszmákat játszik.

Trump arra reagált, hogy az észak-koreai külügyminiszter-helyettes közleményében kihangsúlyozta, hogy Kim Dzsongun továbbra is hajlandó leülni Trumppal, „bármikor, és bármilyen formában". Trump a fehér házi nyilatkozata előtt a Twitterre írta ki, hogy nagyon jó hírnek tartja Észak-Korea közleményét, és meglátják, mi sül ki belőle, remélhetőleg elvezet a békéhez.

Trump csütörtökön jelentette be, hogy elmarad a Kim Dzsongunnal június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozója. Egy levélben azt írta, hogy az észak-koreai vezető az elmúlt hónapok enyhülése után a napokban olyan megnyilvánulásokat tett, amit ő nagyon dühösnek és ellenségesnek érzett, ezért úgy látja, továbbá nincs értelme a várva-várt találkozónak.

Azt írta, mindkét fél és az egész világ érdekében most inkább ne találkozzanak. „Ön az észak-koreai nukleáris erők nagyságáról beszélt, de a mi nukleáris erőnk olyan hatalmas, hogy imádkozom Istenhez, hogy soha ne kelljen használnunk" – írta. Azonban hozzátette, hogy nagyon várja, hogy "majd egyszer" le tudjanak ülni egymással.

Trump azzal zárta a levelét, hogy ha Kim Dzsongun esetleg meggondolná magát, ne habozzon megkeresni őt, hiszen a találkozó lefújásával az egész világ, és különösen Észak-Korea, elesett egy nagyszerű lehetőségtől.