Egy részeg fémoszloppal verte szét a Rettegett Ivánt és fiát ábrázoló festményt

shutterstock 241043464
2018.05.26. 15:47

Megrongálta egy látogató Ilja Repin világhírű festményét a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című alkotásban súlyos károk keletkeztek az MTI híre szerint.

A látogató péntek este, nem sokkal zárás előtt egy olyan fémoszloppal esett neki a festménynek, ami az érdeklődők biztonságos távolságban tartására szolgál a művektől. Az ámokfutó betörte a védőüveget, a vászon három helyen felszakadt.

Szerencsés véletlen, hogy a festmény legértékesebb része, a cár és a cárevics arcának és kezeinek ábrázolása nem szenvedett károkat

- közölte a múzeum.

A tettest őrizetbe vették. A rendőrségnek azt mondta, előzőleg felöntött a garatra. Tettének okairól egyelőre nincsenek információk. A férfi akár három év börtönt is kaphat.

Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Az 1885-ös olajfestmény a Tretyjakov Galériában lévő legjelentősebb műalkotások közé tartozik. Retteget Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját.

A megrongált festményt restaurálni fogják. Nem ez az első alkalom, hogy kár érte, 1913-ban egy férfi háromszor belehasított egy késsel a vászonba. 1927 óta üveg védi.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM