Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy részeg fémoszloppal verte szét a Rettegett Ivánt és fiát ábrázoló festményt

shutterstock 241043464
2018.05.26. 15:47

Megrongálta egy látogató Ilja Repin világhírű festményét a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A Rettegett Iván és fia 1581. november 16-án című alkotásban súlyos károk keletkeztek az MTI híre szerint.

A látogató péntek este, nem sokkal zárás előtt egy olyan fémoszloppal esett neki a festménynek, ami az érdeklődők biztonságos távolságban tartására szolgál a művektől. Az ámokfutó betörte a védőüveget, a vászon három helyen felszakadt.

Szerencsés véletlen, hogy a festmény legértékesebb része, a cár és a cárevics arcának és kezeinek ábrázolása nem szenvedett károkat

- közölte a múzeum.

A tettest őrizetbe vették. A rendőrségnek azt mondta, előzőleg felöntött a garatra. Tettének okairól egyelőre nincsenek információk. A férfi akár három év börtönt is kaphat.

Fotó: UniversalImagesGroup / Getty Images Hungary

Az 1885-ös olajfestmény a Tretyjakov Galériában lévő legjelentősebb műalkotások közé tartozik. Retteget Ivánt és a fiát ábrázolja, miután a cár felindulásában megölte utódját.

A megrongált festményt restaurálni fogják. Nem ez az első alkalom, hogy kár érte, 1913-ban egy férfi háromszor belehasított egy késsel a vászonba. 1927 óta üveg védi.