Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra elfogták Escobar volt bérgyilkosát

2018.05.26. 08:28

A kolumbiai elnökválasztás előtt két nappal őrizetbe vették Jhon Jairo Velásquezt, avagy "Popeyet", Pablo Escobar leghírhedtebb bérgyilkosát – írja az MTI a kolumbiai rendőrség közleménye alapján. 

Már leült 23 évet

A hatóságok közlése szerint a zsarolással és bűnszervezeti tagsággal gyanúsított Velásquezt pénteken fogták el Medellínben. Az 56 éves férfi életének 23 évét töltötte rácsok mögött, 2014-ben szabadult Kolumbia legszigorúbb fegyházából. Velásquez saját bevallása szerint legalább 300 embert ölt meg és további 3 ezer gyilkosságra adott utasítást.

Az egykori bérgyilkost a hatóságok már egy ideje megfigyelés alatt tartották, mert megfenyegette a Gustavo Petro baloldali elnökjelöltet és híveit a közösségi médián. Néstor Humberto Martínez főügyész szerint hivatalos bejelentés érkezett hozzájuk ez ügyben. "Átkozott Petristák. Gyűlölöm őket. Ha nem szólhatok, a puskám fog helyettem szólni" - olvasható egy Velásqueznek tulajdonított Twitter-üzenetben.

A korábbi bérgyilkos viszont azt állította, hogy mikroblogját hekkerek törték fel. Velásquez mára politikai aktivistaként látja magát, és gyakran szapulja a baloldali politikusokat. A szervezett bűnözésre szakosodott kolumbiai vádhatóság ugyanakkor hangsúlyozta: mostani őrizetbe vételére zsarolás miatt került sor.

Escobar legnagyobb halálosztója volt

A Popeye alvilági néven ismert bűnöző a kormány és a rivális maffiák ellen harcoló - az 1993-ban a hatóságok által megölt Pablo Escobar vezette - Medellín kartellben a bérgyilkosok irányítójaként tevékenykedett.

Velásquez még 18 éves kora előtt csatlakozott a kolumbiai bűnszervezethez. A számlájára írt gyilkosságok többségét az 1980-as, 1990-es években követte el. 1989 végén például részt vett egy repülőgép elleni merénylet megszervezésében 110 ember halálát okozva. Szerepe volt Luis Carlos Galan liberális kolumbiai elnökjelölt meggyilkolásában is, és egyedül ezért a tettéért ítélték el, 30 év börtönt kiszabva rá, de büntetésének háromötödét letöltve szabadulhatott.

Tanúvallomása alapján marasztalták el egyébként Alberto Santofimio egykori kolumbiai igazságügy-minisztert, aki a Galan ellen merényletben felbujtója volt. Velásquez lelkén szárad számos bíró, újságíró és rendőr halála is, az áldozatok valamennyien Escobar bűnözői birodalma és a Medellín ellen küzdöttek. A férfi saját kezével végzett feleségével is.