Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Újra elfogták Escobar volt bérgyilkosát

2018.05.26. 08:28

A kolumbiai elnökválasztás előtt két nappal őrizetbe vették Jhon Jairo Velásquezt, avagy "Popeyet", Pablo Escobar leghírhedtebb bérgyilkosát – írja az MTI a kolumbiai rendőrség közleménye alapján. 

Már leült 23 évet

A hatóságok közlése szerint a zsarolással és bűnszervezeti tagsággal gyanúsított Velásquezt pénteken fogták el Medellínben. Az 56 éves férfi életének 23 évét töltötte rácsok mögött, 2014-ben szabadult Kolumbia legszigorúbb fegyházából. Velásquez saját bevallása szerint legalább 300 embert ölt meg és további 3 ezer gyilkosságra adott utasítást.

Az egykori bérgyilkost a hatóságok már egy ideje megfigyelés alatt tartották, mert megfenyegette a Gustavo Petro baloldali elnökjelöltet és híveit a közösségi médián. Néstor Humberto Martínez főügyész szerint hivatalos bejelentés érkezett hozzájuk ez ügyben. "Átkozott Petristák. Gyűlölöm őket. Ha nem szólhatok, a puskám fog helyettem szólni" - olvasható egy Velásqueznek tulajdonított Twitter-üzenetben.

A korábbi bérgyilkos viszont azt állította, hogy mikroblogját hekkerek törték fel. Velásquez mára politikai aktivistaként látja magát, és gyakran szapulja a baloldali politikusokat. A szervezett bűnözésre szakosodott kolumbiai vádhatóság ugyanakkor hangsúlyozta: mostani őrizetbe vételére zsarolás miatt került sor.

Escobar legnagyobb halálosztója volt

A Popeye alvilági néven ismert bűnöző a kormány és a rivális maffiák ellen harcoló - az 1993-ban a hatóságok által megölt Pablo Escobar vezette - Medellín kartellben a bérgyilkosok irányítójaként tevékenykedett.

Velásquez még 18 éves kora előtt csatlakozott a kolumbiai bűnszervezethez. A számlájára írt gyilkosságok többségét az 1980-as, 1990-es években követte el. 1989 végén például részt vett egy repülőgép elleni merénylet megszervezésében 110 ember halálát okozva. Szerepe volt Luis Carlos Galan liberális kolumbiai elnökjelölt meggyilkolásában is, és egyedül ezért a tettéért ítélték el, 30 év börtönt kiszabva rá, de büntetésének háromötödét letöltve szabadulhatott.

Tanúvallomása alapján marasztalták el egyébként Alberto Santofimio egykori kolumbiai igazságügy-minisztert, aki a Galan ellen merényletben felbujtója volt. Velásquez lelkén szárad számos bíró, újságíró és rendőr halála is, az áldozatok valamennyien Escobar bűnözői birodalma és a Medellín ellen küzdöttek. A férfi saját kezével végzett feleségével is.