Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az olasz államfő szakértői kormány megalapításával bízta meg Cottarellit

000 15F0GU
2018.05.28. 12:56 Módosítva: 2018-05-28 14:40:03

Cikkünk folyamatosan frissül.

Mint megírtuk, Sergio Mattarella olasz államfő vasárnap este nem fogadta el az Öt Csillag Mozgalom és a Liga pénzügyminiszter-jelöltjét, és ezzel lényegében megakadályozta az euroszkeptikus, jobboldali koalíció kormányalakítását. Giuseppe Conte  miniszterelnök-jelölt ezután visszaadta a megbízást a kormányalakításra.

Az államfő ezután gyorsan lépett, és hétfő délelőtt

Carlo Cottarelli közgazdászt bízta meg azzal, hogy állítson fel szakértői kormányt.

A 64 éves Cottarelli az olasz jegybankban kezdte pályafutását, majd 1988-tól egyre magasabb pozíciókban dolgozott az IMF-nél, míg 2014 után a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatójaként lett ismert. Szakterülete az adópolitika, valamint a költségvetési kiadások csökkentési politikája. 2013-ban az Enrico Letta vezette balközép kormányban költségvetési revizorként dolgozott, ekkor ragadt rá a Mister Megszorítás gúnynév, és sokan ma is így ismerik Olaszországban.

Miután a közgazdász elfogadta a felkérést, két forgatókönyvet vázolt fel:

  • ha bizalmat kap, akkor a szakértői kormány 2018 végéig vezeti Olaszországot és a következő választások 2019 elején lehetnek,
  • de ha kormányát leszavazza a törvényhozás, akkor augusztus után ismét általános választást tartanak Olaszországban.

Carlo Cottarelli közölte azt is, az olasz kormányalakítási helyzet feszültséget teremtett a piacokon. Ő azonban ha bizalmat kap, akkor közgazdászként biztosítja, hogy ennek ellenére az olaszországi gazdaság növekedjen és a költségvetési kiadások ellenőrzés alatt maradjanak. Elemzők szerint ugyanakkor Cottarelli kormánya nem fog bizalmat kapni a parlamentben.

(Borítókép:  Sergio Mattarella és  Carlo Cottarelli 2018 május 28-án - fotó:  Paolo Giandotti / AFP)

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.