Meggyilkoltak egy ismert orosz ellenzéki újságírót Kijevben

2018.05.29. 22:42

Kijevi lakásában meggyilkolták Arkagyij Babcsenko orosz írót-újságírót, a putyini rendszer keményhangú kritikusát. Három lövést kapott a hátába, nem sokkal azután, hogy hazaért a bevásárlásból. Felesége a támadás időpontjában a fürdőszobában volt, mire kijött, férje vérben feküdt a földön. Az első hírek szerint kórházba szállítás közben halt meg a mentőautóban.

Babcsenko személyes biztonságát érezte veszélyben, ezért hagyta el 2017-ben Oroszországot. Babcsenko a 2000-es évek elején lett ismert író a csecsen háborúkat feldolgozó írásaival. Maga is végigszolgálta katonaként a két kaukázusi háborút. Ennek élményeit írta meg az egyszerű katonák szemszögéből, akiket szerinte mészárszékre vittek a frontra. Nyugaton is sikert aratott könyve Jelenetek egy háborúból címen magyarul is megjelent.

Tudósított a 2008-as orosz-grúz háborúról és más konfliktuszónákból is, miközben a putyini rendszer kíméletlen kritikusa lett. Kemény, akár fegyveres ellenállásra szólított fel, azt remélte, hogy Moszkvában is lehetséges egy, a majdanihoz hasonló forradalom, hogy Putyin hatalma megdönthető. Élesen bírálta az ukrajnai és a szíriai orosz beavatkozást, és arról írt, hogy az orosz rezsim hamarosan olyan lesz, mint Szaddám Irakja volt.

Oroszországban különösen nagy felháborodást keltett, amikor a 2016-os fekete-tengeri repülőgép-szerencsétlenség után azt írta, nincs benne együttérzés az Alekszandrov kórus tagjai és az orosz hírtelevízió munkatársai iránt, mert ők is a rezsim propagandáját szolgálták. Ezután egyre élesebb fenyegetéseket kapott. Veszett kutyának nevezték, akit le kellene lőni, ő pedig egy időben csak golyóálló mellényben ment már ki az utcára.

Két éve, büntetőeljárást helyeztek ellene kilátásba, ezután döntött úgy, hogy elhagyja Oroszországot.Előbb Prágába, majd Ukrajnába költözött a családjával együtt, az orosz ellenzékiek és a nyugatiak politikai emigránsnak tekintették. Egy nappal a halála előtt azt írta ki a Twitterre, hogy Putyin egy közelebbről meg nem nevezett szövetségese meg akarja öletni. A posztot később törölte, de a rámutató link megmaradt. Keddi halála után a kijevi rendőrség közölte, hogy véleményük szerint újságírói munkája miatti bosszúról van szó.  Arkagyij Babcsenko 41 éves volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport