Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Meggyilkoltak egy ismert orosz ellenzéki újságírót Kijevben

2018.05.29. 22:42

Kijevi lakásában meggyilkolták Arkagyij Babcsenko orosz írót-újságírót, a putyini rendszer keményhangú kritikusát. Három lövést kapott a hátába, nem sokkal azután, hogy hazaért a bevásárlásból. Felesége a támadás időpontjában a fürdőszobában volt, mire kijött, férje vérben feküdt a földön. Az első hírek szerint kórházba szállítás közben halt meg a mentőautóban.

Babcsenko személyes biztonságát érezte veszélyben, ezért hagyta el 2017-ben Oroszországot. Babcsenko a 2000-es évek elején lett ismert író a csecsen háborúkat feldolgozó írásaival. Maga is végigszolgálta katonaként a két kaukázusi háborút. Ennek élményeit írta meg az egyszerű katonák szemszögéből, akiket szerinte mészárszékre vittek a frontra. Nyugaton is sikert aratott könyve Jelenetek egy háborúból címen magyarul is megjelent.

Tudósított a 2008-as orosz-grúz háborúról és más konfliktuszónákból is, miközben a putyini rendszer kíméletlen kritikusa lett. Kemény, akár fegyveres ellenállásra szólított fel, azt remélte, hogy Moszkvában is lehetséges egy, a majdanihoz hasonló forradalom, hogy Putyin hatalma megdönthető. Élesen bírálta az ukrajnai és a szíriai orosz beavatkozást, és arról írt, hogy az orosz rezsim hamarosan olyan lesz, mint Szaddám Irakja volt.

Oroszországban különösen nagy felháborodást keltett, amikor a 2016-os fekete-tengeri repülőgép-szerencsétlenség után azt írta, nincs benne együttérzés az Alekszandrov kórus tagjai és az orosz hírtelevízió munkatársai iránt, mert ők is a rezsim propagandáját szolgálták. Ezután egyre élesebb fenyegetéseket kapott. Veszett kutyának nevezték, akit le kellene lőni, ő pedig egy időben csak golyóálló mellényben ment már ki az utcára.

Két éve, büntetőeljárást helyeztek ellene kilátásba, ezután döntött úgy, hogy elhagyja Oroszországot.Előbb Prágába, majd Ukrajnába költözött a családjával együtt, az orosz ellenzékiek és a nyugatiak politikai emigránsnak tekintették. Egy nappal a halála előtt azt írta ki a Twitterre, hogy Putyin egy közelebbről meg nem nevezett szövetségese meg akarja öletni. A posztot később törölte, de a rámutató link megmaradt. Keddi halála után a kijevi rendőrség közölte, hogy véleményük szerint újságírói munkája miatti bosszúról van szó.  Arkagyij Babcsenko 41 éves volt.