Soros: Orbán célja, hogy átvegye az Európai Néppárt irányítását

000 NW7U7
2018.05.29. 12:30 Módosítva: 2018.05.30. 11:23

Az Európai Unió léte veszélybe került, írja Soros György a Hvg.hu-n megjelent cikkében. Az üzletember szerint az ő generációja lelkesen támogatta az Európai Unió kialakulását, amit a nyílt társadalom megtestesülésének látott, amely egyenlő államok önkéntes társulása, amelyek a közjóért szövetkeznek és adják fel szuverenitásuk egy részét.

Soros szerint azonban a 2008-as gazdasági válság óta az EU utat vesztett. A megszorítás programját választotta, amely elvezetett az euróválsághoz, és az eurózónát hitelezőkre és adósokra osztotta fel. Előbbiek feltételeket támasztottak, amelyeket az utóbbiak nem tudtak teljesíteni.

Innentől már sem önkéntes, sem egyenlő társulás nem volt az Unió. Az ellenérzésekre rárepültek a populista politikusok, és EU-ellenes pártokat és mozgalmakat alapítottak. A 2015-ös menekülthullám egész Európát összezavarta. Gátlástalan vezetők ezt még azokban az országokban is ki tudták használni, ahová szinte egyáltalán nem érkeztek menekültek.

Magyarországon Orbán Viktor arra alapozta a kampányát, hogy engem vádolt hamisan azzal, hogy muszlim menekültekkel akarom elárasztani Európát és benne Magyarországot. Orbán ma a saját, keresztény Európa-víziójának védelmezőjeként lép fel. Ez a jövőkép szemben áll az EU alapelveivel.

Soros szerint Orbán Viktor célja az, hogy átvegye az Európai Parlament legnagyobb frakcióját adó kereszténydemokraták vezetését.

Az üzletember úgy látja: a 2015-ös iráni atomalku egyoldalú felrúgásával Donald Trump gyakorlatilag tönkretette az atlanti szövetséget, így ma már nemcsak retorikai fordulat, hogy Európa léte forog kockán.

Soros szerint az EU 3 súlyos bajjal néz szembe: a menekültválsággal, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokkal és a dezintegrációval, amelynek első példája a Brexit.

A menekültválság kezelése

Szerinte mindenekelőtt a menekültválságot kell kezelni.

Mindig az volt az álláspontom, hogy a menekültek szétosztásának teljesen önkéntes alapon kell történnie.

Sürgősen felül kell vizsgálni vagy megszüntetni a dublini szabályozást, amely felelős az Olaszországra és más déli államokra nehezedő igazságtalan terhelésért. Az EU-nak meg kell védenie külső határait, de nyitva kell állnia a legális bevándorlás előtt, javasolja. Ezzel szemben a belső határokat nem szabad lezárni.

A cikk szerint egy „afrikai Marshall-segély” eredményeképp nemcsak az ellenőrizetlen menekülthullám apadna el, de lehetővé válna a rendezett bevándorlás megszervezése is, ha Európa a demokratikus szándékú kormányok támogatása útján segítené Afrikát.

Európa országai azonban nem az afrikai demokratikus fejlődést tartják szem előtt, hanem csak meg akarják állítani a migrációt. " Ezért a rendelkezésre álló összeg nagy része diktátorokkal kötött piszkos üzletekre megy el: megvesztegetik őket, hogy erőszakkal állják útját a népmozgásnak, és elnyomással akadályozzák meg saját állampolgáraik utazását."

Megszorítás helyett befektetés Afrikába

Soros szerint ahhoz, hogy egy afrikai Marshall-terv sikeres legyen, legalább 30 milliárd euróra lenne szükség évente. A tagállamok ennek csak kisebb részét tudnák fedezni. A hitelfelvétel ellenkezik a ma uralkodó ortodoxiával, amely megszorítást szorgalmaz, csakhogy a megszorítás maga is az egyik oka a válságnak.

A dollár erősödése már most azzal jár, hogy a fejlődő piacok valutái leértékelődnek.

Új pénzügyi válság közeleg, ezért az afrikai Marshall-terv a legjobbkor érkezne.

"Olyan új pénzügyi eljárást szorgalmazok, amellyel az EU anélkül veheti igénybe a pénzpiac segítségét, hogy közvetlen kötelezettséget vállalna akár uniós, akár tagállami szinten." A módszer hasonló az amerikai önkormányzati kötvények működéséhez, illetve a járványok elleni védekezésekhez rendezett sprint-gyűjtésekhez. A lényeg, hogy Európának radikálisan kell cselekednie a túlélésért.

A brexit visszafordítható

Soros még hisz abban, hogy a brexit is visszafordítható. Az általa is támogatott Best for Britain kezdeményezésnek sikerült elérni egy parlamenti határozatot, amelyben benne van a lehetőség, hogy Nagy-Britannia az unió tagja marad. Ezt széles körben akkor fogadják el az emberek, ha az EU olyan szervezetté válik, amelyhez Nagy-Britannia ismét csatlakozni akar.

Ez már egy másik Európa lenne. Olyan, amelyben egyértelműen megkülönböztetjük az uniót és az eurózónát.

Figyelmen kívül hagyjuk, hogy számos EU-ország konkrétan nem akar szorosabb szövetséget. Ezt a célt el kell engedni. A többsebességes Európa helyett többsávos Európát építeni, amelyben a tagállamoknak több választási lehetőségük van.

A cikk azzal zárul, hogy a rideg valóság rákényszerítheti a tagállamokat, hogy nemzeti érdekeiket félretéve az unió fennmaradását helyezzék előtérbe. Soros azt írja: ő és a  Nyílt Társadalom Alapítványok mindent megtesznek, hogy segítsék ebben Emmanuel Macron francia elnököt és Angela Merkel német kancellárt.  

(Borítókép:  Olivier Hoslet / AFP)