Merkel Trump győzelme miatt vállalta újabb négy évre a kancellárságot

000 14E0W1
2018.05.31. 16:52 Módosítva: 2018.05.31. 17:05

Benjamin J. Rhodes, Barack Obama korábbi tanácsadója most megjelent könyvében azt írja: Angela Merkel 2016-ban Donald Trump győzelme miatt döntött úgy, hogy újabb négy évre vállalja a kancellárságot Németországban. 

Benjamin J. Rhodes memoárjából a New York Times közölt részleteket.  Rhodes azt írja: Merkel 2016. november 17-én fogadta Berlinben a búcsúlátogatásra érkezett Barack Obamát. A német kancellár itt állítólag azt mondta: a nyár óta folyamatosan vívódott azon, hogy vállalja-e újabb négy évre a kancellárságot. Donald Trump győzelme azonban segített meghozni a döntést. Negyedszer is elindul a kancellári címért, hogy megvédje a nemzetközi liberalizmust. A könyv szerint Merkel szemében egy könnycsepp is megjelent.

Rhodes emlékei szerint Obama azt mondta Merkelről, hogy nagyon egyedül van. Pedig a demokrata elnök korábban mindig kemények és szívósnak tartotta a német kancellárt.

Az egykori elnöki tanácsadó szerint Merkel vállára óriási súllyal nehezedett, hogy Trump győzelme után sokan őt tartották a liberális értékek utolsó meghatározó képviselőjének. Merkel azonban már akkor óvott mindenkit a túlzott várakozásoktól, mondván, senki nem tudja egyedül megmenteni a világot.

Merkel a búcsúlátogatás után néhány nappal hivatalosan is bejelentette, hogy negyedszer is kész vállalni a kancellári megbízatást. Ugyan a 2017 szeptemberében tartott német választásokon a CDU kapta a legtöbb szavazatot, sokat veszített támogatottságából, kormányt pedig csak a választások után fél évvel sikerült alakítania Merkelnek.

Trump győzelme Barack Obamát is sokkolta, olvasható a könyvben. Obama abban az időben egy olyan cikket olvasott, amely szerint a hozzá hasonló liberálisok a kiüresedett, kozmopolita globalizációt hirdették, amely miatt sok ember magára hagyottnak érezte magát. Ez Obamát is elbizonytalanította. "Mi van, ha tévedtünk?" - kérdezte, és túl gyorsan haladtak előre a világra nyitott politikájukkal. A könyv a jövő héten jelenik meg az USA-ban.