Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Csak nem lehet csak úgy lelövöldözni a fekete sofőröket az USA-ban

GettyImages-493753234
2018.06.02. 09:06

Florida állam illetékes bírája úgy döntött, hogy bíróság elé kell állnia annak a rendőrnek, aki 2015-ben agyonlőtt egy fekete férfit az autópályán. Az indoklásban nagyjából annyi szerepel, hogy

Nouman Raja járőr hazudik,

a történtekről szóló beszámolója nem esik egybe a tárgyi bizonyítékokkal és a lövöldözésről készült hangfelvétellel. A rendőr vallomását a bíróság megbízhatatlannak és hiteltelennek minősítette, így nem vonatkozik rá az a jogszabály, ami alapján a jogos önvédelembe az is belefér, hogy ha valakit megtámadnak, nem vonul vissza, hanem végez a támadójával.

Raja 2015-ben egy 31 éves Corey Jones nevű fekete férfit lőtt agyon az autópályán. Jones a lerobbant autója mellett álldogált, de szerencsétlenségére Raja éppen autótolvajokra vadászott, ráadásul fedésben, azaz sem egyenruhát, sem taktikai mellényt nem viselt, és az autója is jelöletlen volt. Jones éppen egy autómentő céggel beszélt telefonon, amikor Raja odaért a kocsijához - erről a beszélgetésről készült a hangfelvétel, amelyet a bíróság is figyelembe vett.

Egészen érthetetlen, miért gondolta azt Raja, hogy a beszélgetés felvételéből nem derül ki, hogy nem azonosította magát rendőrként, márpedig annak tanúsága szerint csak azt kérdezi Jonestól, hogy minden rendben van-e. Ezt viszont nagyon szerette volna tudni, mert háromszor is feltette a kérdést. Mindhárom esetben ugyanazt a választ kapta ("igen"), de valamiért Rajának ez nem tetszett, mert tisztán hallhatóan azt üvölti Jones-nak hogy emelje fel a kezét, de azonnal. Jones erre azt kiabálja, hogy "Várjon!", majd Raja gyors egymásutánban három lövést ad le, tíz másodperccel később pedig újabb két lövés hallatszik.

Mint kiderült, Jonesnál is volt pisztoly, amelyet teljesen jogszerűen tartott magánál. A bíró szerint a férfi joggal hihette azt, hogy Raja ki akarja rabolni, mert a rendőr semmilyen azonosítót nem viselt, és nem közölte a férfival, hogy rendőr. Így a bíró szerint nem Jones kezdeményezte a konfliktust, hanem Raja, vagyis Jones joggal vélhette azt, hogy jogos önvédelmi helyzetben van, és jogszerűen akarta magát akár lőfegyverrel is megvédeni.

A férfi ennek ellenére egyetlen lövést sem adott le, sőt, el is dobta a pisztolyt, és megpróbált elmenekülni.

Holtteste a kocsijától 60 méterre feküdt, a fegyver pedig tőle 40 méterre hevert a földön. Raja ennek ellenére azt állította, hogy a férfi végig őrá szegezte a pisztolyt. Raja a lövöldözés után maga hívta a 911-es segélykérő telefonszámot, és hallani, hogy azt kiabálja, hogy "Dobja el a fegyvert!", de az ügyészek szerint csak a nyomozókat akarta megtéveszteni, hogy később azt állíthassa, nem látta, hogy Jones eldobta a fegyvert. A rendőrt a lövöldözés után nem sokkal elbocsátották, és nyolc hónappal később vádat is emeltek ellene: szándékos emberölés miatt kell bíróság elé állnia. Ügyvédje fellebbez a bíró döntése ellen.

(Borítókép: Tüntetés Corey Jones halálának tisztázásáért. Fotó Joe Raedle/Getty Images)