Árpád
-2 °C
4 °C

Hazugságvizsgálóval fogják szűrni a korrupt politikusokat Kenyában

GettyImages-73507475
2018.06.02. 12:01

A kenyai elnök, Uhuru Kenyatta felszólította az magas rangú kormánytisztviselőket, hogy menjenek el hazugságvizsgálatra, írja a CNN. Az elnök szerint ezzel véget lehetne vetni az országban óriási méreteket öltött korrupciónak.

Kenyatta ezt azután jelentette be, hogy 90 millió dollár tűnt el a Nemzeti Ifjúsági Szolgálatból. Ezekben a kormányzati forrásokból a fiatalok továbbképzését finanszírozta volna az állam. Miután a csalás kiderült, több tucat állami tisztviselőt tartóztattak le. Az elnök szerint a hazugságvizsgáló gépek kiszűrik az "önző és kapzsi" embereket, akiket nem kellene kinevezni az állami hivatalok élére.

A poligráfos vizsgálatokat a tervek szerint júliusban kezdik meg. Aki ezeken "megbukik", azt felfüggesztik a hivatalából – mondta az elnök. Azt is hozzátette, hogy egyéb korrupcióellenes újításokat is kitalált, azokat majd a következő napokban jelenti be.

Uhuru Kenyatta 2013-as elnökjelölti kampányának egyik fontos eleme volt a korrupció elleni harc. De hiába nyert, és vezeti öt éve az országot, a kenyai korrupció még mindig hatalmas. Márciusban például nyomtalanul eltűnt 108 millió dollár az egészségügyi minisztérium költségvetéséből.

(Borítókép fotó: Dima Korotayev/Epsilon/Getty Images)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?