Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem számíthat semmi jóra Észak-Korea, míg le nem szereli az atomfegyvereit

2018.06.03. 07:47

Észak-Korea nukleáris leszereléséig nem fogják enyhíteni a kommunista diktatúrára kiszabott nemzetközi büntetőintézkedéseket - tette világossá vasárnap Szingapúrban James Mattis amerikai védelmi miniszter, mielőtt tárgyalásokat kezdett dél-koreai és japán kollégájával.

"A legjobb esetben is rázós út vezet a tárgyalásokhoz" - idézi az MTI az amerikai kormánytag sajtónyilatkozatát. Mattis szerint a védelmi miniszterek feladata az, hogy erős, együttműködő védelmi pozíciót mutassanak fel, hogy a diplomaták erőpozícióból tudjanak tárgyalni. A miniszter kiemelte, hogy a térségbeli államoknak az Észak-Koreával szembeni összes ENSZ-szankciónak érvényt kell szerezniük.

Csak akkor enyhülhet a nyomás, ha Észak-Korea ellenőrizhető és visszafordíthatatlan lépéseket tesz a nukleáris leszerelés terén

- nyomatékosította James Mattis.

Közben az Aszahi Simbun című japán lap arról számolt be, hogy Phenjanban Pak Jong Szik helyett a mérsékeltebb No Kvang Csol vette át a védelmi minisztérium irányítását. Ő eddig a vezérkari főnök helyettese volt. Egy forrás azt közölte a lappal, hogy az észak-koreai vezetés igyekszik mérsékelt irányvonalat képviselő embereket helyezni a katonai vezetés élére Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető közelgő szingapúri csúcstalálkozója előtt.