Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan a rebellis olasz kormány, itt a „harmadik köztársaság”

000 15O21W
2018.06.06. 20:51
A szenátus után az olasz parlament alsóháza is bizalmat szavazott a populista Öt Csillag Mozgalom (M5S) és az euroszkeptikus Liga alkotta új kormánynak.

Giuseppe Conte és kabinetje 350 igen szavazatot kapott a 630 fős képviselőházban. A balközép Demokrata Párt  és Berlusconi Forza Italiája nemmel voksolt, a szélsőjobboldali Olasz Testvérek (FdI) tartózkodott.

Az új kormánnyal Olaszországban megkezdődött a harmadik köztársaság

– jelentette be Luigi Di Maio, az M5S vezetője. A miniszterelnök Giuseppe Conte pontosította a kormányszerződés főbb pontjait. Azokkal a bírálatokkal szemben, hogy a szenátusban mondott beszédében nem említette a hátrányos dél-olaszországi térség felzárkóztatását, emlékeztetett, hogy az új kormány külön minisztert bízott meg ezzel.

Az állampolgári jogon járó alapjövedelemmel kapcsolatban Conte azt hangsúlyozta, hogy az nem ingyen segély, hanem a munka világába való visszavezetést kívánja elősegíteni. Kijelentette, hogy kormánya tárgyalni akar az EU-val az olasz államadósság progresszív csökkentéséről. „Meglátjuk, milyen formában tudunk ide eljutni.”

Nicola Molteni, a Liga képviselője arról beszélt, hogy „a változás kormánya” visszaadja Olaszország szuverenitását, Itália nem lesz többé külföldi hatalmak alattvalója. A kormánytól az illegális bevándorlás leállítását, az országhatárok védelmét, biztonságot, területellenőrzést, gyors és biztos igazságszolgáltatást kért.

A PD frakcióvezetője azt mondta, veszélyt ma Olaszországban nem az alamizsnát kérő bevándorló jelent, és nem a migránsok bűne, ha az olasz fiatalok nem találnak munkát.

Az olasz miniszterelnök első látogatása a közép-olaszországi földrengés sújtotta térségbe vezet.

(Borítókép: Filippo Monteforte / AFP)