Orsolya
9 °C
21 °C

A spanyolok végül segítenek a tengeren rekedt mentőhajónak

2018.06.11. 15:16

Ahogy azt megírtuk, több száz ember rekedt szombat óta a Földközi-tengeren, miután sem Olaszország, sem Málta nem hajlandó kikötési engedélyt adni egy menekültszállító mentőhajónak. A két ország kölcsönösen állítja, hogy a nemzetközi egyezmények a másikat kötelezik az Aquarius (Vízöntő)fedélzetén összezsúfolódott, összesen 629 ember – köztük 123 kísérő nélküli kiskorú, 11 gyerek és 7 várandós nő – befogadására. Újságírónk egyébként tavaly meglátogatta az Aquariust, és riportban írta le, milyen az élet egy menekültek mentését végző hajón.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter (egyben a bevándorlóellenes Liga nevű párt elnöke) szerint a földrajzi közelség miatt a hajót Máltának kellett volna fogadnia, Joseph Muscat máltai kormányfő szerint viszont nem ők az illetékesek, mert a mentőhajó líbiai felségvizeken vette fel az észak-afrikai személyeket, így Olaszország kötelessége fogadni őket. A hajót az SOS Mediterranee francia civil szervezet üzemelteti, és vasárnapra virradóra valóban líbiai vizeken vette fedélzetére azokat az embereket, akik ócska lélekvesztőkön indultak útnak az észak-afrikai országból, és az olasz haditengerészeti egységei halászták ki őket a Római Mentési Koordinációs Központ irányításával. Azóta viszont a hajó Szicília és Málta között várja, hogy beengedjék egy biztonságos kikötőbe.

"Az emberek szenvednek, kifogyóban van az élelmük, és gyors segítségre szorulnak. Az olyan átfogóbb kérdéseket, hogy ki a felelős, és hogyan lehet a felelősséget a legoptimálisabban megosztani az érintett államok között, később kell tisztázni" - mondta a helyzetre az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHRC) illetékes különmegbízottja, Vincent Cochetel, de végül nem az olaszok vagy a máltaiak, hanem a spanyolok elégelték meg a helyzetet.

A spanyol miniszterelnök Pedro Sánchez azt mondta, segítenek, hogy megelőzzék a humanitárius katasztrófát,  írja a BBC . Azt mondta, lehetővé teszik, hogy biztonságosan kikössön a hajó, fedélzetén a több mint 600 emberrel. A hajó Valenciában fog tudni kikötni.