Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A spanyolok végül segítenek a tengeren rekedt mentőhajónak

2018.06.11. 15:16

Ahogy azt megírtuk, több száz ember rekedt szombat óta a Földközi-tengeren, miután sem Olaszország, sem Málta nem hajlandó kikötési engedélyt adni egy menekültszállító mentőhajónak. A két ország kölcsönösen állítja, hogy a nemzetközi egyezmények a másikat kötelezik az Aquarius (Vízöntő)fedélzetén összezsúfolódott, összesen 629 ember – köztük 123 kísérő nélküli kiskorú, 11 gyerek és 7 várandós nő – befogadására. Újságírónk egyébként tavaly meglátogatta az Aquariust, és riportban írta le, milyen az élet egy menekültek mentését végző hajón.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter (egyben a bevándorlóellenes Liga nevű párt elnöke) szerint a földrajzi közelség miatt a hajót Máltának kellett volna fogadnia, Joseph Muscat máltai kormányfő szerint viszont nem ők az illetékesek, mert a mentőhajó líbiai felségvizeken vette fel az észak-afrikai személyeket, így Olaszország kötelessége fogadni őket. A hajót az SOS Mediterranee francia civil szervezet üzemelteti, és vasárnapra virradóra valóban líbiai vizeken vette fedélzetére azokat az embereket, akik ócska lélekvesztőkön indultak útnak az észak-afrikai országból, és az olasz haditengerészeti egységei halászták ki őket a Római Mentési Koordinációs Központ irányításával. Azóta viszont a hajó Szicília és Málta között várja, hogy beengedjék egy biztonságos kikötőbe.

"Az emberek szenvednek, kifogyóban van az élelmük, és gyors segítségre szorulnak. Az olyan átfogóbb kérdéseket, hogy ki a felelős, és hogyan lehet a felelősséget a legoptimálisabban megosztani az érintett államok között, később kell tisztázni" - mondta a helyzetre az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHRC) illetékes különmegbízottja, Vincent Cochetel, de végül nem az olaszok vagy a máltaiak, hanem a spanyolok elégelték meg a helyzetet.

A spanyol miniszterelnök Pedro Sánchez azt mondta, segítenek, hogy megelőzzék a humanitárius katasztrófát,  írja a BBC . Azt mondta, lehetővé teszik, hogy biztonságosan kikössön a hajó, fedélzetén a több mint 600 emberrel. A hajó Valenciában fog tudni kikötni.