Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Gyerekrabló-hisztéria Indiában: lincselések az álhírek miatt

2018.06.11. 21:43
Csak az irányt akarták megtudakolni a helyiektől, de az összeverődő tömeg potenciális gyererablónak nézte és meglincselte őket: az indiai hangmérnök, Nilotpal Das és a digitális művész, Abijeet Nath a legújabb áldozata az India nagy részén hetek óta tartó hisztériának.

A pánik májusban tört ki. Először a Whatsappon híresztelték, hogy idegenek rabolnak el gyerekeket, majd a közösségi média szenzációját átvették a helyi tévécsatornák is. Egy videót is mutattak, amin egy motoros hajt nagy sebességgel egy gyerekcsapathoz, az egyiküket felrántja a motorra, és magával viszi az ismeretlenbe.

Mint kiderült, nem valós eset látható a felvételen. A videórészlet eredetileg nem is Indiában készült, hanem Pakisztánban, és nem gyerekrablás látható rajta, hanem megrendezett jelenet: társadalmi hirdetés, mely a gyermekek biztonságának fontosságára akarja felhívni a figyelmet. Az ezt egyértelművé részeket azonban kivágták, a videó már enélkül lett virális Indiában.

Bár szerencsére egy gyermeket sem raboltak el valójában, a tömeghisztériának már legalább hét halálos áldozata van. Először egy utcán sétáló férfit lincseltek meg, mert gyerekrablónak nézték, majd egy nőt, mert édességet adott a gyerekeknek. Később idegeneket és más ajkúakat, friss beköltözőket és a környéken először járókat is meggyilkoltak – India hatalmas, de több szövetségi államban is voltak hasonló lincselések az elmúlt hetekben, annak ellenére, hogy a rendőrség ellenkampányokban próbálja bizonygatni, hogy a pániknak nincs semmi alapja.

A legújabb gyilkosságok után, melyek az északkeleti Assam államban történtek, az indiai közösségi médiában elterjedt egy felvétel, melyen az egyik férfi könyörög az életéért – hiába. A helyi rendőrség 16 helyit vett őrizetbe a lincselés miatt.   • Vennék
  • Hírek