Árpád
-2 °C
3 °C

Gyerekrabló-hisztéria Indiában: lincselések az álhírek miatt

2018.06.11. 21:43
Csak az irányt akarták megtudakolni a helyiektől, de az összeverődő tömeg potenciális gyererablónak nézte és meglincselte őket: az indiai hangmérnök, Nilotpal Das és a digitális művész, Abijeet Nath a legújabb áldozata az India nagy részén hetek óta tartó hisztériának.

A pánik májusban tört ki. Először a Whatsappon híresztelték, hogy idegenek rabolnak el gyerekeket, majd a közösségi média szenzációját átvették a helyi tévécsatornák is. Egy videót is mutattak, amin egy motoros hajt nagy sebességgel egy gyerekcsapathoz, az egyiküket felrántja a motorra, és magával viszi az ismeretlenbe.

Mint kiderült, nem valós eset látható a felvételen. A videórészlet eredetileg nem is Indiában készült, hanem Pakisztánban, és nem gyerekrablás látható rajta, hanem megrendezett jelenet: társadalmi hirdetés, mely a gyermekek biztonságának fontosságára akarja felhívni a figyelmet. Az ezt egyértelművé részeket azonban kivágták, a videó már enélkül lett virális Indiában.

Bár szerencsére egy gyermeket sem raboltak el valójában, a tömeghisztériának már legalább hét halálos áldozata van. Először egy utcán sétáló férfit lincseltek meg, mert gyerekrablónak nézték, majd egy nőt, mert édességet adott a gyerekeknek. Később idegeneket és más ajkúakat, friss beköltözőket és a környéken először járókat is meggyilkoltak – India hatalmas, de több szövetségi államban is voltak hasonló lincselések az elmúlt hetekben, annak ellenére, hogy a rendőrség ellenkampányokban próbálja bizonygatni, hogy a pániknak nincs semmi alapja.

A legújabb gyilkosságok után, melyek az északkeleti Assam államban történtek, az indiai közösségi médiában elterjedt egy felvétel, melyen az egyik férfi könyörög az életéért – hiába. A helyi rendőrség 16 helyit vett őrizetbe a lincselés miatt. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?