Vendel
6 °C
19 °C

Talán mégsem deportálják a New York-i pizzafutárt

2018.06.11. 20:04

Egy amerikai szövetségi bíró leállította annak a New York-i pizzafutárnak a deportálását, akit június 1-én elég szokatlan körülmények között tartóztattak le. Pablo Villavicencio egy katonai támaszpontra szállított ki pizzát, amikor bajba került. Ugyan hozzájárult, hogy a belépési engedélyhez lefuttassák az adatait a központi rendszeren, ott azonban kiderült, hogy évek óta letartóztatási parancs van ellene érvényben: még 2010-ben nem tett eleget egy kiutasítási végzésnek a gyanú szerint.

30344524 15281180990 r
Fotó: GoFundMe

A 35 éves pizzafutárt rögtön a helyszínen letartóztatták, és elindult ellene a deportálási eljárás, annak ellenére, hogy a kétgyermekes apa éppen egy legális munkavízum-kérelme elbírálására vár. Azóta jogvédő szervezetek próbálnak segíteni neki, New York polgármestere, Bill de Blasio is felszólalt az érdekében: a letartóztatás szerinte azoknak a „lelkiismeretlen lépéseknek a sorába” illeszkedik, amelyek vélemény szerint kifejezetten New York-i lakosok ellen irányulnak. New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szintén kiállt Villavicencio mellett:

a pizzaszállítás nem jelent fenyegetést a közbiztonságra

– mondta, hozzátéve, hogy a letartóztatás körülményei sem tűnnek megfelelőnek.

A pizzafutárnak, akinek a felesége már tíz éve amerikai állampolgár, a mostani döntés alapján július 20-án lesz a meghallgatása, addig azonban őrizetben marad. Védői bíznak a számára kedvező elbírálásban:

Ez a döntés arra is emlékeztethet, hogy a bíróság még mindig erőteljes kontrollként működhet, miközben más kormányzati ágak elhamarkodott, kegyetlen és meggondolatlan döntéseket hoznak

– fogalmazott Gregory Copeland, a Legal Aid Society nevében.