Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Erről állapodott meg Trump és Kim Dzsongun

2018-06-12T054921Z 1301679778 RC1CDC1EF3E0 RTRMADP 3 NORTHKOREA-
2018.06.12. 09:27

Ahogy azt várni lehetett, Donald Trump és Kim Dzsongun szingapúri találkozója tapogatózó jellegű volt, és ennek megfelelően a két vezető által aláírt dokumentum is inkább csak irányelveket tartalmaz – de a pár hónappal ezelőtti háborús retorikához képest előremutatónak tűnő irányelveket:

  1. Az Egyesült Államok és a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) elkötelezi magát, hogy új kapcsolatokat alakít ki a két ország népeinek békére és prosperitásra törekvésével összhangban.
  2. Az Egyesült Államok és a KNDK közös erőfeszítéseket tesz, hogy a tartós és stabil béke rendszerét alakítsák ki a Koreai-félszigeten.
  3. Megerősítve a 2018. április 27-én aláírt panmindzsoni deklarációt, a KNDK elkötelezi magát, hogy a Koreai-félsziget teljes atommentesítésén fog dolgozni.
  4. Az Egyesült Államok és a KNDK elkötelezi magát a hadifoglyok és a hadszíntéren eltűnt katonák maradványainak hazaszállítására. (Ez az 1950–53-as koreai háborúra vonatkozik.)

A Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelése egyébként már az április 27-i Korea-közi csúcstalálkozó zárónyilatkozatában is szerepelt. Szakértők szerint egyelőre nincs lefektetve, hogy ez alatt pontosan mit értenek a felek.