Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki volt az egyetlen nő Trump és Kim Dzsongun találkozóján?

2018-06-12T021930Z 1351287470 RC13ADC623E0 RTRMADP 3 NORTHKOREA-
2018.06.12. 13:37
Egy csomó férfi között egyetlen nő ült, amikor Donald Trump és Kim Dzsongun Szingapúrban találkozott. A QZ magazin koreai forrásokra támaszkodva mutatta be a 61 éves Li Junhjangot, aki aktívan hozzájárult ahhoz, hogy Trump és Dzsongun megértse egymást.

A történelmi találkozóról készült képek hátterében jegyzeteket készítő vagy az amerikai elnöknek sutyorgó hatvanas nő látható. Ő Li Junhjang, aki 2009 óta dolgozik az amerikai kormánynak, most a külügyminisztérium munkatársa. Nem Donald Trump az első elnök, akinek tolmácsolt, korábban George W. Bush és Barack Obama szavait is fordította, valamint Hillary Clinton mellett is dolgozott.

A 61 éves Li Junhjang nem tolmácsként képzelte el magát fiatalabb korában. Egy 2010-es interjúban azt mondta, hogy egyetem után

tévés szerkesztőként szeretett volna elhelyezkedni Dél-Koreában, de nem vették fel, egyszerűen azért, mert nő, írja a QZ.

Ezért egy évtizedre háziasszonyi teendőket látott el, majd 33 évesen tolmács mesterképzésre felvételizett. Ő volt a legidősebb hallgató a csoportban, és nagyon örült, hogy újra tanulhat, ugyanakkor aggódott, hogy a férjét megszólják majd azért, mert felesége a munkát választotta a háztartás helyett.

1996-ban Kaliforniában kezdett tanítani a Monterey Intézet tolmácsprogramjában, és amikor pár évvel később megpróbált visszatérni Dél-Koreába, hogy gyerekeit oda járathassa középiskolába, akkor nem engedték, mondván, a gyerekek már külföldön kezdték meg tanulmányaikat, így nem alkalmasak a koreai iskolarendszerbe. Az interjúban azt mondja, ekkor visszatért az Egyesült Államokba, mert azt gondolta, hogy „nehéz egy olyan országban gyereket nevelni, ahol ilyen mértékű a nőkkel szembeni diszkrimináció.”

Egy rövid időre mégis visszatért Dél-Koreába, 2004-ben Ewha Womans Egyetem oktatója lett, majd aztán végleg Washingtonba költözött, hogy a külügyminisztériumnak dolgozzon. 

(Borítókép: Donald Trump és Kim Dzsogun találkozója Szingapúrban, 2018. június 12-én. Az amerikai elnök mellett jobb oldalon a tolmács. Fotó: REUTERS/Jonathan Ernst)