Megkezdődött az ostrom, ami milliókat taszíthat az éhhalál szélére

2018.06.13. 07:48

Nem várt tovább az Egyesült Államokra az elűzött jemeni kormányt támogató, Szaúd-Arábia vezette koalíció, és 

szerda reggel megrohamozta a legfontosabb jemeni kikötővárost.

A koalíciós erők napfelkelte indították meg konvojaikat a vonalaiktól a 15 kilométerre lévő város felé.  A száműzetésben működő jemeni kormányhoz hű erők és az Egyesült Arab Emírségek hadserege által irányított irreguláris erők már az elmúlt napokban fokozatosan közelítettek Hodeida felé, amely 150 kilométerrel délre van a fővárostól, a húszik kezén lévő Szanaától.

Hajnalban a szaúdi tengerészet hajói megközelítették a kikötőt, de meg nem erősített hírek szerint egy hajót azonnal kilőttek a húszik, mire a flottilla visszavonult a nyílt vizekre. A hajó - melynek nevéről nem jelentek meg információk - legénységét helikopterekkel próbálják kimenteni.

A koalíció szerda reggelig adott határidőt a húsziknak arra, hogy elhagyják Hodeidát. Az ENSZ és más segélyszervezetek a várható összecsapás miatt elhagyták a tengerparti várost, de arra figyelmeztetnek, hogy legalább 250 ezer ember van közvetlen életveszélyben.

Rijád és Abu-Dzabi gyors és tiszta ostromot szeretne, ezért kapacitálták az Egyesült Államokat is az aktív katonai részvételre, de Washington - bár alapvetően támogatja arab szövetségeseit - úgy tűnik, mégsem akar jobban belegabalyodni a Közel-Kelet egyik legbonyolultabb, törzsi-vallási-regionális konfliktusába.

A Hodeidáért folyó harc lefolyása nagyban függ attól, hogy a húszik meg akarják-e védelmezni kikötőjüket, vagy pedig visszavonulnak északi törzsterületeik felé. Ha ugyanis beássák magukat, akkor a CNN által megkérdezett szakértő szerint Aleppó ostromához hasonló pusztító városharcra lehet számítani. 

Hodeidán keresztül  elfoglalása döntő fontossággal bírhat a három éve tartó polgárháborúban, de a koalíció eddigi teljesítményének tükrében simán lehet, hogy az akció csak még nagyobb káoszba taszíthatja az arab világ legszegényebb országát.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, a síitákhoz vallásilag közel álló zaidi irányzathoz tartozó húszi lázadók és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra. Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolerajárvány több mint egymillió embert érint, és több mint 2200 ember halálát okozta 2017 áprilisa óta.

Könnyen lehet, hogy ez a szenvedés csak fokozódni fog, mivel az országba áramló segélyek 70-80 százaléka Hodeidán keresztül ér partot. Ha a várost nem sikerül menetből bevenni, akkor a segélyek napokra-hetekre megrekedhetnek. És ez nem puszta spekuláció, ugyanis amikor a szaúdi vezetésű koalíció tavaly két hétre blokád alá vonta Hudajdát, az akció azonnal 3,2 millió embert lökött Jemen-szerte a szegénységi küszöb alá. Az ENSZ