Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkezdődött az ostrom, ami milliókat taszíthat az éhhalál szélére

2018.06.13. 07:48

Nem várt tovább az Egyesült Államokra az elűzött jemeni kormányt támogató, Szaúd-Arábia vezette koalíció, és 

szerda reggel megrohamozta a legfontosabb jemeni kikötővárost.

A koalíciós erők napfelkelte indították meg konvojaikat a vonalaiktól a 15 kilométerre lévő város felé.  A száműzetésben működő jemeni kormányhoz hű erők és az Egyesült Arab Emírségek hadserege által irányított irreguláris erők már az elmúlt napokban fokozatosan közelítettek Hodeida felé, amely 150 kilométerrel délre van a fővárostól, a húszik kezén lévő Szanaától.

Hajnalban a szaúdi tengerészet hajói megközelítették a kikötőt, de meg nem erősített hírek szerint egy hajót azonnal kilőttek a húszik, mire a flottilla visszavonult a nyílt vizekre. A hajó - melynek nevéről nem jelentek meg információk - legénységét helikopterekkel próbálják kimenteni.

A koalíció szerda reggelig adott határidőt a húsziknak arra, hogy elhagyják Hodeidát. Az ENSZ és más segélyszervezetek a várható összecsapás miatt elhagyták a tengerparti várost, de arra figyelmeztetnek, hogy legalább 250 ezer ember van közvetlen életveszélyben.

Rijád és Abu-Dzabi gyors és tiszta ostromot szeretne, ezért kapacitálták az Egyesült Államokat is az aktív katonai részvételre, de Washington - bár alapvetően támogatja arab szövetségeseit - úgy tűnik, mégsem akar jobban belegabalyodni a Közel-Kelet egyik legbonyolultabb, törzsi-vallási-regionális konfliktusába.

A Hodeidáért folyó harc lefolyása nagyban függ attól, hogy a húszik meg akarják-e védelmezni kikötőjüket, vagy pedig visszavonulnak északi törzsterületeik felé. Ha ugyanis beássák magukat, akkor a CNN által megkérdezett szakértő szerint Aleppó ostromához hasonló pusztító városharcra lehet számítani. 

Hodeidán keresztül  elfoglalása döntő fontossággal bírhat a három éve tartó polgárháborúban, de a koalíció eddigi teljesítményének tükrében simán lehet, hogy az akció csak még nagyobb káoszba taszíthatja az arab világ legszegényebb országát.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, a síitákhoz vallásilag közel álló zaidi irányzathoz tartozó húszi lázadók és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett az országban, amelynek mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segítségnyújtásra. Az egészségügyi ellátás összeomlott, a kolerajárvány több mint egymillió embert érint, és több mint 2200 ember halálát okozta 2017 áprilisa óta.

Könnyen lehet, hogy ez a szenvedés csak fokozódni fog, mivel az országba áramló segélyek 70-80 százaléka Hodeidán keresztül ér partot. Ha a várost nem sikerül menetből bevenni, akkor a segélyek napokra-hetekre megrekedhetnek. És ez nem puszta spekuláció, ugyanis amikor a szaúdi vezetésű koalíció tavaly két hétre blokád alá vonta Hudajdát, az akció azonnal 3,2 millió embert lökött Jemen-szerte a szegénységi küszöb alá. Az ENSZ