Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

A New York-i főállamügyész beperelte Trumpot és gyerekeit

2018.06.14. 20:53 Módosítva: 2018.06.14. 20:56

New York állam főállamügyésze, Barbara Underwood csütörtökön bejelentette, hogy pert indított Donald Trump jótékonysági alapítványa ellen, mert az alapítvány szerinte többször is megsértette a jótékonysági alapítványok működését szabályozó szövetségi és New York-i törvényeket.

Underwood az alapítvány feloszlatását is indítványozza, és javasolja, hogy az elnököt és gyerekeit tiltsák el nonprofit szervezetek vezető testületeiben való részvételtől. A főállamügyész állítása szerint az alapítványt több mint egy évtizede nem jogszerűen irányítják, és a 2016-os elnökválasztási kampányban például jelentős mértékben egyeztetett Trump kampánystábjával is.

Barbara Underwood
Barbara Underwood
Fotó: OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL

A vád szerint a Donald. J. Trump Alapítvány és a Trump-család megsértette a kampányfinanszírozási törvényeket, erről Barbara Underwood tájékoztató levelet intézett az adóhivatalhoz (IRS) és a Szövetségi Választási Bizottsághoz. A perkérelmet a Manhattanben lévő legfelsőbb bírósághoz nyújtották be két évig tartó nyomozás után.

Donald Trump jótékonysági alapítványának tevékenységét már a 2016-os elnökválasztási kampány idején vizsgálni kezdték, és megállapították, hogy Trump gyakran az alapítvány pénzeiből finanszírozta egyes pereinek költségeit, vagy például a Trump-golfklubokban kiakasztott Trump-portréért kifizetett tízezer dollárt is az alapítvány fedezte.

2016-ban az alapítvány tevőlegesen részt vett Trump kampányában, pedig a törvény kifejezetten tiltja, hogy jótékonysági szervezetek politikai tevékenységet folytassanak.

Donald Trump Twitter-bejegyzésében úgy reagált, hogy a "mocskos New York-i demokratákat" és a "kegyveszett Eric Schneidermannt" (a szexuális zaklatások miatt lemondani kényszerült volt főállamügyészt) vádolta azzal, hogy mindent megtesznek azért, hogy pert indíthassanak ellene az alapítvány miatt, amely pedig 18 millió 800 ezer dolláros bevétele mellett 19 millió 200 ezer dollárt költött jótékonysági célokra.