Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Még mindig a part mellett vesztegel a migránsokat mentett amerikai hadihajó

2018.06.14. 19:59

Szerdán írtuk, hogy az amerikai haditengerészet Trenton nevű hajója, fedélzetén egy Líbia partjainál történt hajótörés után felvett 41 migránssal nem kapott kikötési engedélyt Olaszországban, mert a belügyminiszter korábbi megjegyzése szerint egyedül az olasz haditengerészetnek vagy az olasz parti őrségnek a hajói érkezhetnek migránsokkal az olasz partokra, nem-kormányzati szervezetek hajóinak ez tilos.

Csütörtökön még mindig nem kaptak engedélyt, ezért a  szicíliai Augusta kikötője előtt vesztegelő amerikai hadihajó  felkérte a Sea  Watch német nem-kormányzati szervezet (NGO) térségben tartózkodó hajóját, hogy vegye át a fedélzetéről a túlélőket, de az NGO ezt elutasította, mert ő sem kapott az olasz hatóságoktól írásos biztosítékot arra, hogy migránsokkal a fedélzetén kiköthetne, írja az MTI.

Korábban olyan hír is felröppent, hogy a fedélzeten várakozó 41 menekült mellett a hadihajó 12 halottat is szállít, de az amerikai haditengerészet szóvivője ezt csütörtökön cáfolta. Azt mondta, a tengeren sodródó holttesteket hátrahagyták.

Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője a Twitteren azt írta:

Sürgetően szükség van arra, hogy beengedjék őket a kikötőbe. A túlélőknek azonnali segítségre van szükségük.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 migránst szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. Az ügy diplomáciai feszültséget gerjesztett az olasz és a francia kormány között.

Szerdán még azt fontolgatták Rómában, hogy lemondják az olasz miniszterelnök pénteken beinduló párizsi útját, miután a franciák bírálták az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról. Emmanuel Macron, francia elnök felelőtlennek és cinikusnak nevezte a római kormány magatartását.  A római kormánypalota szintén közleményben válaszolt, azt mondták, Róma "nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig más irányba fordították tekintetüket".

Csütörtökön aztán az MTI szerint a római miniszterelnöki kormányhivatal közleményben tudatta, mégis megvalósul az olasz miniszterelnök párizsi útja. Szerda este telefonált a francia elnökkel, és arra jutottak, hogy közös egyeztetésre és kapcsolatuk elmélyítésére van szükség még az EU államainak és kormányfőinak június végi csúcstalálkozója előtt.

Frissítés: A francia külügyminiszter az MTI szerint csütörtök este azt nyilatkozta, Franciaország kész a menedékjog előírásainak megfelelő menedékkérőket befogadni az Aquarius mentőhajó fedélzetéről, ami jelenleg is útban van Spanyolország felé. A francia menekültügyi hatóság munkatársai fogják megvizsgálni az ügyeket Spanyolországban.

Közben Ferenc pápa is megszólalt menekült-ügyben. Csütörtökön kiadott olasz nyelvű üzenetében azt írja,  a menekültek folyamatos védelemre szorulnak jogi státuszuktól és nemzetiségüktől függetlenül, és  nemzetközi együttműködést sürget azok között az országok között, ahonnan a menekültek elindulnak és ahova menni szeretnének.

 A pápa közleménye szerint a menekült az útja során egyedül és elszigetelve érzi magát, és ennek átérzése alapvető, hogy a migráció kihívására emberi és méltóságteljes választ tudjunk adni. Azt is mondja, a migráció nem csupán számokról szól, hanem emberi életekről, akiknek saját történeteik, érzéseik és vágyaik vannak.