Szilvia
5 °C
16 °C

A franciák hajlandók befogadni az Aquariuson hányódó bevándorlókat

000 15T8HF
2018.06.16. 17:42

Fedélzetén 600 bevándorlóval egyszerre hányódik a Földközi-tenger és az egész európai migrációs válság viharai között az Aquarius, a hajó, amit az új olasz belügyminiszter, a jobboldali Ligát vezető Matteo Salvini nem engedett kikötni Olaszországban. Az Aquarius csak az első, az olaszok a többi mentőhajót sem engedik be ezentúl a kikötőikbe, de még az Aquariuson lévők sorsa is bizonytalan.

Az új, baloldali vezetésű spanyol kormány, mely a máltai és az olasz elutasítás után vállalta a hajó fogadását, most azt jelezte, hogy Franciaország is felajánlotta a segítségét: a franciák készek befogadni a hajóról azokat, akik hozzájuk szeretnének menni.

Az Aquariust francia segítők üzemeltetik, a hajó 629 bevándorlót, köztük sok gyereket és állapotos nőt vett fel a líbiai partok közelében. A bevándorlásellenes erők szerint a segítő hajók együttműködnek az embercsempészekkel, és elősegítik a bevándorlást Európába – a szervezetek képviselői szerint humanitárius kötelességük az életmentés.

Pénteken Emmanuel Macron is találkozott az új olasz miniszterelnök Giuseppe Contéval, részben a hajó miatt. A két fél abban egyetértett, hogy az EU menekültpolitikáját új alapokra kell helyezni, hogy a teher ne háruljon aránytalanul a déli tagállamokra, és abban is közös véleményen voltak, hogy az Európai Uniónak még Afrikában létre kell hoznia menekültügyi pontokat, hogy ezzel megszüntesse a tengeri embercsempészetet.

Közben Németországban továbbra is tart Merkel egész kancellárságának az egyik legsúlyosabb belpolitikai válsága a miográciós politika miatt. A pártszövetséges CSU vezetője, Horst Seehofer azt akarja elérni, hogy Németország már a határon fordítsa vissza a migránsokat, Merkel azonban továbbra is elutasítja az egyoldalú lépéseket, melyek szerinte az EU egységét ássák alá. Szombati videójában Angela Merkel a migrációt nevezte az EU egyik legnagyobb kihívásának – ez lesz az egyik fő kérdés, amiről Merkel és Macron tárgyalni fog a keddden esedékes találkozójukon.

Nyitókép: Louisa Gouliamaki/AFP

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?