Judit
2 °C
7 °C

Németország beint Erdogannak

2018.06.16. 11:46 Módosítva: 2018-06-16 11:46:34

A német igazságügyi minisztérium nem járult hozzá a 2016-os törökországi puccskísérlet állítólagos főszervezője, Adil Öksuz letartóztatásához, ehelyett rendőri védelem alá helyezték – írja a török Hürriyet Daily News németországi lapértesülések alapján.

Törökország azzal vádolja Adil Öksuz teológiarofesszort, hogy ő volt a két évvel ezelőtti, meghiúsult puccs értelmi szerzője. Az Anadolu állami hírügynökség múlt héten írta meg, hogy az 51 éves férfi Berlin Neukölln negyedében bujkál, amiben állítólag a FETÖ, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen befolyásos török ellenzéki hitszónok követőiből álló szervezet segíti.

A Frankfurter Rundschau pénteken azt írta, a forrásai megerősítették Öksuz tartózkodási helyét, és a férfit a berlini rendőrség védi. A Berliner Zeitung egy rendőrségi forrása szerint a rejtekhelye nyilvánossá válása után egy biztonságos helyre szállították át. A Tagesspiegel úgy tudja, az igazságügyi minisztérium nem engedélyezte a letartóztatását, és a kiadását is megtagadták.

A puccskísérlet meghiúsulása óta a FETÖ közel négyezer feltételezett tagja menekült Németországba és más országokba. Több gyanúsított, köztük korábbi katonák és diplomaták politikai menedékjoghoz is folyamodtak. Emiatt az elmúlt két évben kiéleződött a német-török viszony, a két ország vezetői többször nyilvános üzengetésbe is keveredtek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?