Ödön
1 °C
11 °C

Erős földrengés rázta meg Oszakát

2018-06-18T050701Z 153003145 RC19A4118D10 RTRMADP 3 JAPAN-QUAKE
2018.06.18. 06:02 Módosítva: 2018-06-18 08:37:38

Erős, 6,1-es fokozatú földrengés rázta meg Oszakát és Japán nyugati felének más városait hétfőn reggel, három ember életét vesztette, és több mint kétszázan megsérültek, írja az MTI.

A reggel 7 óra 58 perckor bekövetkezett rengés epicentrumát Oszaka északi részén mérték, fészke 13 kilométeres mélységben volt - jelentette a japán meteorológiai intézet.

A földmozgás több helyütt fennakadásokat okozott a reggeli csúcsforgalmi órákban, leállt miatta a nagy sebességű Sinkanzen vasút és más vasútvonalak forgalma, nyomában kiterjedt áramkimaradások keletkeztek, és az oszakai gázszolgáltató cég elővigyázatosságból megszakította több mint százezer háztartás ellátását.

A szigetország középső részén és a Fukui prefektúrában lévő Takahama, Mihama és Oi atomerőmű 15 reaktorának mindegyike zökkenőmentesen működött - közölte az őket működtető vállalat, a KEPCO.

A halálos áldozatok közül egy 9 kilenc éves kislányra egy uszoda fala omlott rá a 350 ezer lakosú Takacuki városában, míg egy 80 éves férfire egy fal omlott Oszakában, egy másik, ugyancsak nyolcvanas éveiben járó férfire egy könyvespolc esett rá, és mire megtalálták, meghalt. A hatóságok közlése szerint a sérültek többsége Oszakában fordult orvosi segítségért, ahol több tűzesetet is okozott a természeti csapás.

Abe Sindzó japán miniszterelnök összehívta a kormány rendkívüli rendkívüli ülését, hogy megvitassák a földrengés utáni helyzetet.

Guatemalában is

Oszakában ez volt a legintenzívebb szeizmikus hatás azóta, hogy 1923-ben elkezdtek átfogó méréseket végezni. A japán meteorológiai szolgálat arra figyelmeztet, hogy egy héten belül még egy hasonló erejű földrengés rázhatja meg Oszaka térségét, de eloszlatta azokat a félelmeket, hogy hatalmas földmozgást várható a térségben.

Közben a Csendes-óceán másik oldalán, Guatemalában is földrengés történt, ott 5,6 erősségű, és személyi sérülés nem történt, írja a CNN.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?