Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kanadában legalizálják a marihuánát

2018.06.19. 08:44

Kanada lesz várhatóan a G7 országcsoport első állama, amely legalizálja a marihuánát, miután hétfőn a parlament alsóháza elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szeptembertől engedélyezné a könnyű drog szabad fogyasztását és termesztését, írja az MTI.

A képviselőház 205 igen szavazattal 82 nem ellenében fogadta el a törvénytervezetet, és továbbküldte a szenátusnak, amely módosította a szöveget. A kanadai alkotmány értelmében a szenátus késleltetheti egy törvénytervezet elfogadását, de nincs joga megvétózni. Miután a módosított törvénytervezetet a felsőház elfogadja, ezt a királyi (főkormányzói) jóváhagyásnak kell követnie.

Bill Blair képviselő - akit Justin Trudeau kormányfő bízott meg a reform kidolgozásával - azt mondta, hogy törvény várhatóan már szeptemberben hatályba lép.

A kormányfő, aki 2013-ban bevallotta, hogy barátaival "öt vagy hat alkalommal" elszívott egy füves cigarettát, a drogkereskedőknek a piacról történő kiszorításával és a fiatalok védelmével indokolja a reformot.

Sok országban, közöttük Kanadában (a kiskorúaknak) könnyebb füves cigarettát vásárolniuk, mint sört, és ez egyáltalán nem logikus. Ráadásul ez iszonyatos jövedelemforrás a szervezett bűnözés számára

- mondta a kormányfő még májusban az AFP francia hírügynökségnek.

A szervezett bűnözés és a kábítószer-kereskedelem visszaszorításával egy időben a kormány adóbevételekre is számít a 6-7 milliárd kanadai dollár (1268-1479 milliárd forint) értékűre becsült piacon. Minden, grammonként 10 kanadai dolláros (2113 forint), illetve annál alacsonyabb áron eladott marihuánára a kormány 1 kanadai dolláros fogyasztási adót vet ki, amelyen a szövetségi állam és a tartományok költségvetése osztozik. Ehhez járul még a szövetségi állam, illetve a tartományok által kivetett áfa, amely tartományonként 10-15 százalék között mozog.

Bill Morneau pénzügyminiszter 400 millió kanadai dolláros (84,5 milliárd forint) bevételre számít az árak alacsonyan tartása mellett, amelynek célja, hogy megszabaduljanak a feketepiactól.

A tartományok feladata, hogy megszervezzék a marihuána árusítását az erre engedéllyel rendelkező üzletekben, főként a hatóságok által ellenőrzött, alkoholt árusító boltok mintájára.