Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Népszava: Merkel meghívta Orbánt

2018.06.19. 08:00

Berlini meghívás landolt Orbán Viktornál, írja fideszes és kormányzati forrásra hivatkozva a Népszava. A lap úgy tudja, Angela Merkel nyitott lenne egy kétoldalú találkozóra, de a hétvégén váratlanul kitört német koalíciós válság miatt egyelőre bizonytalan a látogatás időpontja. Nem tudni pontosan, Merkel mit akar, mindenesetre múlt héten megvédte a magyar határkerítést. 

A lap azt írja, a meghívás ténye azért is jelentene komoly fordulatot a magyar–német kapcsolatokban, mert ezek tavaly még rég nem látott mélyponton voltak. Tavaly májusban például elmaradt egy V4 plusz Németország csúcstalálkozó, mert a felek még a napirend ügyében sem tudtak közös nevezőre jutni. Szintén tavalyi fejlemény volt, hogy a német–cseh, illetve a német–szlovák barátsági szerződés megkötésének 25. évfordulójára Merkel Berlinbe invitálta Bohuslan Sobotka akkori cseh és Robert Fico szlovák miniszterelnököt, Orbán Viktor azonban nem kapott meghívót.

A német kancellár a héten Macronnal is találkozik, hogy az euróövezet továbbfejlesztéséről szóló német–francia javaslatcsomagról egyeztessenek. Merkel körül most egyébként Németországban is forr a levegő – itt írtunk az aktuális német belpolitikai nehézségekről, illetve arról, hogy Trump is beszólt neki a menekültpolitika miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?