Aliz
6 °C
14 °C

Vöröskereszt: Egyre több helyi háború zajlik

2018.06.19. 18:16

Több mint kétszeresére nőtt a nem nemzetközi fegyveres konfliktusok száma a világon az évszázad eleje óta - írta kedden közzétett jelentésében a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

A konfliktusokban több érintett fél van mint régen, az elmúlt hat évben pedig több fegyveres csoport jelent meg, mint az azt megelőző 60 évben - idézi a tanulmányt az MTI.

Az ICRC jelentése szerint a két fél között zajló konfliktusok csak a harmadát teszik ki az összesnek, míg az esetek 44 százalékában az összecsapások 3-9 fél között zajlanak. 

A harcok sújtotta államok mintegy negyedében több mint tíz hadviselő fél van. A Líbiában 2011. február 15-én kezdődött felkelés nyomán kialakult harcokban például csak Miszráta északnyugati városban 236 fegyveres csoportot jegyeztek fel. A 2011 márciusa óta tartó szíriai polgárháborúban pedig több mint ezer fegyveres csoport harcolt 2014-ben.

A tanulmány kitért arra is, hogy a jelenlegi fegyveres konfliktusok mintegy 40 százalékában vesznek részt dzsihadista csoportok.

A jelentés szerint a fegyveres csoportokkal folytatott párbeszéd egyes esetekben "kedvező eredményekkel jár mind a lakosságra, mind a humanitárius szervezetek munkatársaira nézve".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?