Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Kína és Észak-Korea is nagyon elégedett Trumppal

2018.06.20. 05:48

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Hszi Csin-ping kínai elnök nagy egyetértésben indították meg kedden indult, és kétnaposra tervezett pekingi csúcstalálkozójukat - írta szerda hajnalban az észak-koreai állami média alapján az MTI.

Kim és Hszi kiértékelték az észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök múlt heti szingapúri csúcstalálkozóját - a kínai elnök állítólag nagyon elégedett volt a kimenetelével -, és véleményt cseréltek arról, hogy milyen megoldások kínálkoznak a nukleáris leszerelés kérdéseire.

Az észak-koreai vezető a híradás szerint arra is ígéretet tett Hszi Csin-pingnek, hogy

együtt fog működni a kínai vezetőkkel a "valódi béke" biztosításában, miközben "új távlatot nyitnak" a Koreai-félsziget előtt.

A kelet-ázsiai kommunista diktatúra fiatal vezetője előzőleg Szingapúrban megerősítette országa elkötelezettségét a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett, cserébe bizonyos biztonsági garanciákért és azért, hogy az Egyesült Államok újfajta viszonyt létesít országával. A szingapúri csúcs végén Trump meglepte Dél-Korea vezetőit, kijelentve, hogy véget vetnek az Egyesült Államok és Dél-Korea "provokatív" közös hadgyakorlatainak. És az elnök nem tréfált, Washingtonban hétfőn megerősítették, hogy a Pentagon felfüggeszti az augusztusra tervezett, Dél-Koreával közös hadgyakorlatát.

Kim idén már harmadszor kereste fel országa legfőbb szövetségesét, Kínát; mellyel a hivatalos kommüniké szerint "új szintre emelkedett a viszony" az észak-koreai diktátor márciusi látogatása óta.

A Reuters hírügynökség szerint számítani lehetett rá, hogy Kim személyesen tájékoztatja Hszi Csin-pinget a Trump elnökkel tartott találkozójáról, amelyen Phenjan arra is ígéretet tett, hogy felkutatják és átadják az 1950-53-as - milliós "önkéntes" kínai hadsereg részvételével zajló - koreai háborúban eltűnt amerikai katonák földi maradványait. A Reuters kedden két amerikai tisztségviselőtől úgy értesült, hogy ez a folyamat néhány napon belül kezdetét veheti.