Aliz
6 °C
14 °C

Rendőrökkel védik a boszniai határt

2018.06.20. 16:26

Szerdától már nemcsak határőrök, de rendőrök is védik Bosznia-Hercegovina keleti határait az illegális bevándorlók ellen, írja a Nezavisne Novine boszniai napilap alapján az MTI.

A határőrség szerint a Szerbiával és Montenegróval közös határszakaszon az utóbbi időben megnőtt a migrációs nyomás: jelenleg 2500 bevándorló van az országban, de az év eleje óta több mint 6500-an lépték át illegálisan a határt, ugyanis egyre többen próbálkoznak erdőkön, folyókon keresztül bejutni az országba, majd onnan tovább Horvátországba vagy az Európai Unió más tagállamaiba.

Border police bosnia 640
Fotó: Boszniai határrendészet

Ezért látták szükségesnek több mint 60 rendőr bevonását is a határvédelembe, akik leginkább az ország szerbek lakta részéről, a boszniai Szerb Köztársaságból kerültek ki.

A boszniai belügyminiszter, Dragan Mektic szerint ennél sokkal nagyobb védelemre lenne szükség, és még legalább 500 határőrt kellene bevetni, de erre a kormánynak nincs pénze. Azt is mondta, jelenleg Szerbiában legalább hatezren várják azt, hogy átkelhessenek Boszniába, szerb adatok szerint viszont csak háromezer bevándorló van az országukban. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?