Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Több a terrortámadás, de kevesebb az áldozat

2018.06.20. 21:48

Tavaly kétszer annyi terrortámadás történt Európában, mint 2016-ban, de a 2017-es támadásokban még így is kevesebben haltak meg, írja az uniós rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol csütörtöki jelentése alapján az MTI. Az Europol szerint

tavaly összesen 205 merényletről érkezett bejelentés, ebből 33 volt dzsihadista.

Utóbbiból tíz valósult meg, húsz viszont meghiúsult.

A 2017-es európai terrortámadásoknak 68 halálos álódozata és 844 sebesültje volt.Egy évvel korábban, 2016-ban a megvalósult 10 iszlamista támadásnak 135 halottja volt. A jelentés szerint a terrortámadások számának növekedésével párhuzamosan csökkent az előkészületükre fordított figyelem. Az elkövetők többsége pedig Európában született és itt is radikalizálódott, nem járt külföldön, például Szíriában.

"A jelenlegi terrorveszély lényegében hazai fenyegetést jelent belföldi gyökerű iszlamisták részéről"

- mondta a belga szövetségi főügyész, Frederic van Leeuw.

Mintegy ötezer európai csatlakozott a Közel-Keleten terrorcsoportokhoz, közülük 1500-an visszatértek, ezren pedig meghaltak. 2017-ben 975 embert vettek őrizetbe Európában terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?