Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Már 13 ország jelentkezett be a migrációs csúcstalálkozóra

GettyImages-936870742
2018.06.21. 14:12

Újabb országok jelezték részvételi szándékukat a vasárnap Brüsszelben tartandó informális migrációs mini-csúcstalálkozón, írja az MTI. Csütörtökön Dánia, Csehország és Szlovénia kormányfői is megerősítették, hogy elutaznak a tanácskozásra, amelyen így már legalább 12 uniós tagállam vezetői egyeztethetnek a migráció problémájának európai megoldásáról a jövő heti, félévzáró uniós csúcstalálkozó előtt.

Szerdán még úgy lehetett tudni, hogy meghívásos alapon rendezik meg a csúcstalálkozót. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke viszont csütörtökön azt mondta, hogy ő hívta össze, de azt is bejelentette, hogy nem ő kezdeményezte az egyeztetést, hanem egyes tagállamok, amelyeket nem nevezett meg. Közölte, hogy

a találkozó meghívotti köre nyitott, azon más országok is részt vehetnek.

A szerdai sajtóhírek még arról szóltak, hogy Németország, Franciaország Olaszország, Spanyolország, illetve a különösen érintett Málta vezetői ülnek össze Junckerrel, és hozzájuk csatlakozik még a jelenlegi soros EU-elnökséget betöltő Bulgária, valamint a július 1-jétől a helyébe lépő Ausztria is. Később a belga és a holland miniszterelnök is közölte, hogy jelen lesznek az ülésen.

Csütörtökön aztán Lars Lökke Rasmussen dán kormányfő a Twitteren bejelentette, magától értetődő, hogy ő is ott lesz.

Andrej Babis cseh miniszterelnök a CTK cseh hírügynökség jelentése szerint azt közölte: ő is elutazik Brüsszelbe vasárnap, annak ellenére, hogy szerinte a minicsúcsot a migráció frontvonalán fekvő országoknak szánták, amelyeken keresztül a bevándorlók bejutnak Európába. Babis hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelem a legfontosabb célkitűzései közé tartozik. Csütörtökön Budapesten éppen erről a kérdésről egyeztet a visegrádi négyek országcsoport vezetőivel és Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

Miro Cerar ügyvivő szlovén miniszterelnök azzal indokolta részvételét az STA szlovén hírügynökség szerint, hogy a bevándorlás kérdése égetően fontos Szlovénia számára.

Az Index megkereste a Miniszterelnökséget arról, hogy Orbán Viktor részt kíván-e venni a csúcstalálkozón. Amint megkapjuk a választ, frissítjük a cikket.

A brüsszeli migrációs találkozó elsősorban Angela Merkel számára bír nagy jelentőséggel, mert a német kancellár épp azon igyekszik, hogy teljesítse a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) által adott kéthetes ultimátumot, és legalább egy kezdetleges európai megoldást találjon a jövő heti uniós csúcstalálkozóig a menekültválság kezelésére kétoldalú menekültátvételi egyezmények útján.

Borítókép: Jean-Claude Juncker Fotó: Jack Taylor/Getty Images