Olivér
4 °C
8 °C

Már 13 ország jelentkezett be a migrációs csúcstalálkozóra

GettyImages-936870742
2018.06.21. 14:12

Újabb országok jelezték részvételi szándékukat a vasárnap Brüsszelben tartandó informális migrációs mini-csúcstalálkozón, írja az MTI. Csütörtökön Dánia, Csehország és Szlovénia kormányfői is megerősítették, hogy elutaznak a tanácskozásra, amelyen így már legalább 12 uniós tagállam vezetői egyeztethetnek a migráció problémájának európai megoldásáról a jövő heti, félévzáró uniós csúcstalálkozó előtt.

Szerdán még úgy lehetett tudni, hogy meghívásos alapon rendezik meg a csúcstalálkozót. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke viszont csütörtökön azt mondta, hogy ő hívta össze, de azt is bejelentette, hogy nem ő kezdeményezte az egyeztetést, hanem egyes tagállamok, amelyeket nem nevezett meg. Közölte, hogy

a találkozó meghívotti köre nyitott, azon más országok is részt vehetnek.

A szerdai sajtóhírek még arról szóltak, hogy Németország, Franciaország Olaszország, Spanyolország, illetve a különösen érintett Málta vezetői ülnek össze Junckerrel, és hozzájuk csatlakozik még a jelenlegi soros EU-elnökséget betöltő Bulgária, valamint a július 1-jétől a helyébe lépő Ausztria is. Később a belga és a holland miniszterelnök is közölte, hogy jelen lesznek az ülésen.

Csütörtökön aztán Lars Lökke Rasmussen dán kormányfő a Twitteren bejelentette, magától értetődő, hogy ő is ott lesz.

Andrej Babis cseh miniszterelnök a CTK cseh hírügynökség jelentése szerint azt közölte: ő is elutazik Brüsszelbe vasárnap, annak ellenére, hogy szerinte a minicsúcsot a migráció frontvonalán fekvő országoknak szánták, amelyeken keresztül a bevándorlók bejutnak Európába. Babis hangsúlyozta, hogy az illegális bevándorlás elleni küzdelem a legfontosabb célkitűzései közé tartozik. Csütörtökön Budapesten éppen erről a kérdésről egyeztet a visegrádi négyek országcsoport vezetőivel és Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

Miro Cerar ügyvivő szlovén miniszterelnök azzal indokolta részvételét az STA szlovén hírügynökség szerint, hogy a bevándorlás kérdése égetően fontos Szlovénia számára.

Az Index megkereste a Miniszterelnökséget arról, hogy Orbán Viktor részt kíván-e venni a csúcstalálkozón. Amint megkapjuk a választ, frissítjük a cikket.

A brüsszeli migrációs találkozó elsősorban Angela Merkel számára bír nagy jelentőséggel, mert a német kancellár épp azon igyekszik, hogy teljesítse a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) által adott kéthetes ultimátumot, és legalább egy kezdetleges európai megoldást találjon a jövő heti uniós csúcstalálkozóig a menekültválság kezelésére kétoldalú menekültátvételi egyezmények útján.

Borítókép: Jean-Claude Juncker Fotó: Jack Taylor/Getty Images

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?