Szilvia
5 °C
16 °C

Eltitkolta HIV-fertőzöttségét egy Angliában dolgozó magyar sebész, 400 páciensét küldték el tesztre

2018.06.21. 10:19 Módosítva: 2018-06-21 10:19:58

Eltitkolta HIV-fertőzöttségét egy Angliában dolgozó magyar orvos, írja a Telegraph. Ny. Tamás, sebész az angol állami egészségügy (NHS) több intézményében is dolgozott, évekig műtött úgy, hogy eltitkolta betegségét.

Az NHS szabályai szerint HIV-betegek is praktizálhatnak, azonban szigorúbb szabályok vonatkoznak rájuk. Évek óta létezik olyan gyógyszer, aminek szedése mellett a HIV-pozitív emberek nem fertőznek, a HIV-pozitív egészségügyi dolgozóknak bejelentési kötelezettségük van, és folyamatosan ellenőrzik őket, hogy az előírtaknak megfelelően szedik-e a gyógyszereket.

Azonban a magyar sebész, hogy titokban tartsa betegségét, még egy vértesztet is elcsalt. Ny. Tamást egy éves börtönbüntetést kapott, de a büntetés végrehajtását két évre felfüggesztették. Emellett az angol orvosi kamarából is kirúgták. Védőügyvédje a tárgyaláson arról beszélt, hogy a férfi a HIV-fertőzöttek megbélyegzése miatt félt attól, hogy bejelentse a betegségét.

A sebész közel 400 korábbi betegével levélben közölték, hogy egy HIV-fertőzött orvos kezelte őket, menjenek el vértesztre.

A páciensek között nagy pánik tört ki, de végül mindegyikük eredménye negatív lett.

Ny. Tamás a Semmelweis Egyetemen végzett orvosként, és 2004 óta dolgozott különböző angliai kórházakban. 2010-2016 között 24 kórházban fordult meg. Azt nem tudni, hogy pontosan mikor fertőződött meg a HIV-vírussal, egy 2015-ös otthoni teszt jelezte először, hogy fertőzött. Mivel ezek a tesztek nem elég pontosak,

az egyik páciensének a személyes adatait felhasználva küldte el a saját vérmintáit kórházi szűrésre.

Ez is pozitív lett. Végül ez a csere tűnt fel az NHS-nek, és vizsgálatot indítottak Ny. Tamás ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?