Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Hazájukban többszörösen elítélt bűnözők is menedéket kértek Németországban

2018.06.21. 07:28 Módosítva: 2018-06-21 07:30:21

Gyilkosságért, drogkereskedelemért, nemi erőszakért és más súlyos bűncselekményekért elítélt bűnözők is kaphattak menedékjogot Németországban, írja a német Bild a Szövetségi Menekültügyi és Bevándorlási Hivatal (BAMF) belső levelezésére hivatkozva. 

A lap birtokába olyan üzenetváltások jutottak, amelyekben a menekültügyi kirendeltségek munkatársai tájékoztatták a BAMF nürnbergi központját a benyújtott menedékkérelmekről. A Németországban védelmet kérő menekültek több alkalommal számoltak be általuk elkövetett súlyos bűncselekményekről hazájukban. A menedékkérőket ebben az esetben is bizonyos fokú védelem illeti meg: amennyiben hazájukban halálbüntetés vagy kínzás várna rájuk, a német hatóságok humanitárius okokból nem küldhetik vissza őket hazájukba.

Ausztriából Berlinbe tartó menekültek 2015 októberében
Ausztriából Berlinbe tartó menekültek 2015 októberében
Fotó: Guenter Schiffmann

Egy november 10-én készült belső levélben például a német menekültügyi hivatal munkatársa arról tájékoztatta a központot, hogy az egyik török menedékkérő meghallgatásán azt mondta: Törökországban körülbelül 85 büntetőeljárás folyik ellene, és elfogatóparancsot is kiadtak ellene. A munkatárs további intézkedést kért a központtól.

A Bild azt írja: olyan belső levél is a birtokukba jutott, amely szerint egy menedékkérő azt vallotta a német hatóságoknak, hogy hazájában 40 embert gyilkolt meg.

A lap arról érdeklődött a német menekültügyi hivatalnál, hogy ezek az emberek vajon még Németországban tartózkodnak-e, de a hivatal kérdésükre azt válaszolta: a személyiségi jogok védelem miatt egyedi ügyekről nem adhatnak felvilágosítást.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?