Iraki F-16-osok csaptak le az Iszlám Állam vezetőinek titkos találkozójára

2018.06.23. 15:32 Módosítva: 2018.06.23. 15:32

Magas rangú dzsihadista vezetőkkel végzett az iraki légierő Szíriában. Az Iszlám Állam (IÁ) vezetői a délkelet-szíriai Hadzsin városában gyűltek össze egy találkozóra. Az elszállásolásukra használt három épületre  az iraki hadsereg F-16-osai mértek csapást.  

A légicsapásokban teljesen elpusztították a célpontokat, közölte a hadsereg. A támadásban  a dzsihadista szervezet nagyjából 45 tagja vesztette életét, köztük magas rangú vezetők is, írja az MTI.

Bagdad állítása szerint a halottak között van a dzsihadisták "hadügyminiszter-helyettese", az egyik "média emírje", a szervezet "rendőrparancsnoka", illetve az IÁ vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi személyes küldötte is.

A légicsapásokat Deir-ez-Zór tartományban hajtották végre, ahol az Eufrátesz keleti partjának egy szűk szakasza még az IÁ ellenőrzése alatt van. A térség Irakkal határos.

Tavaly a szélsőségesek iraki és szíriai "kalifátusa" gyakorlatilag összeomlott, de a katonai vereség ellenére mindkét országban továbbra is aktívak. Az Iszlám Állam áttért a gerilla-hadviselésre, s továbbra is követ el szórványos támadásokat, miközben az iraki-szíriai sivatagos határtérséget használja olyan területként, ahová visszavonulhatnak harcosai.