Aliz
6 °C
14 °C

Elítélték az amerikai konzulátus elleni terrortámadás irányítóját

2018.06.28. 05:17

Egy washingtoni bíróság terrorista tevékenység vádjával 22 évi börtönbüntetésre ítélte Ahmed Abu Hattala líbiai szélsőségest, aki az amerikai igazságszolgáltatás szerint a bengázi amerikai konzulátus ellen 2012-ben elkövetett fegyveres támadás kitervelője és irányítója volt - írta az MTI. 

Egy másik bíróság tavaly novemberben már kimondta a férfi bűnösségét a terrorcselekmény ügyében, mivel e támadás kitervelőjének és irányítójának tartotta, ugyanakkor felmentette őt a legsúlyosabb vádak alól. A vád képviselői ugyanis nem tudták kellőképpen bizonyítani, hogy Hattala közvetlenül részt vett volna az iszlamista terrorakció áldozatául esett Chris Stevens amerikai nagykövet, a külügyminisztérium egy másik alkalmazottja és két tengerészgyalogos halálához vezető cselekményekben. Az ügyészek azzal vádolták Hattalát, hogy ő irányította a terrortámadást, valamint térképeket és más vagyontárgyakat rabolt el a bengázi amerikai képviseletről.

A mostani ítélet éppen a bizonyítékok nem eléggé megalapozott volta miatt lett enyhébb, mint amilyet az ügyészség követelt, ez utóbbi ugyanis életfogytiglani börtönbüntetést kért a negyvenhat éves Hattalára.

A líbiai milicista, aki az Abu Ubida bin Dzsara nevű milícia vezetőjének mondja magát, kezdettől fogva tagadta bűnösségét. Korábbi interjúiban elismerte ugyan, hogy valóban a helyszínen volt az incidens idején, de cáfolta, hogy ő irányította támadást.

A 2012. szeptember 12-i támadás az egyik fő témájává vált a 2012-es amerikai elnökválasztási kampánynak, a republikánusok ugyanis azzal vádolták Barack Obama elnök kormányát, hogy az ügyben szándékosan félrevezeti a közvéleményt, és akadályozza a kongresszus által indított vizsgálatot. A kongresszus egyes tagjai különösen hevesen bírálták a történtek kezelése miatt Hillary Clinton akkori külügyminisztert.

Az ügy tavaly októberben kezdődött tárgyalása azonban mentes volt a politikai intrikáktól. Ez volt az elmúlt évek egyik legjelentősebb, polgári bíróság által tárgyalt terroristapere az Egyesült Államokban, miközben Donald Trump elnök kormánya azt hangoztatta, hogy az ilyen gyanúsítottakat jobb lenne a guantánamói katonai börtöntáborba zárni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?