Jenő
-3 °C
6 °C

Nincs több zakatolás a belgrádi főpályaudvaron

2018.07.01. 11:51

Vasárnaptól nem járnak vonatok a belgrádi főpályaudvarról, a közelekedést kiszervezték egy külvárosi pályaudvarra, hogy tehermentesítsék a szerb főváros központját. Az 1884-ben emelt főpályaudvar műemlékvédelem alatt álló épülete a továbbiakban történelmi múzeumként működik tovább. Az utolsó vonat szombaton 21 óra 45 perckor indult el Belgrád központjából, a Belgrád-Budapest nemzetközi járatot több tucatnyian búcsúztatták.

A központi pályaudvaron eddig naponta kétszáz személy- és teherszállító vonat fordult meg. A 16 nemzetközi, 56 helyközi és 90 helyi járat ezentúl a Prokop nevű külvárosi állomásról indul útnak, és itt lesz a végállomása is.

A központi pályaudvar felszámolása során a Száva folyó partján futó síneket felszedik

letöltés
Fotó: Belgrade Waterfront

Az ott található melléképületeket lebontják, a helyükön pedig a néhány éve elindított, Belgrád a vízen elnevezésű projekt objektumait húzzák fel. Ez egy modern városrész lesz, amivel Belgrád valódi metropolisszá szeretne válni. Építenének felhőkarcolót, irodákat, és luxuslakásokat közel húszezer embernek. Arab befektetők is beszálltak a 2014-ben elindított projektbe. 

A főpályaudvar bezárása ellen több szervezet tiltakozott az utóbbi időben. Zorana Mihajlovic közlekedési miniszter azonban rámutatott, a vasútállomás kihelyezéséről már az 1970-es években szó volt, az előkészületek pedig tíz éve kezdődtek meg, akkor kezdték építeni a mostantól használt külvárosi pályaudvart, így a központi pályaudvar bezárása senkit nem érhetett meglepetésként.

A tiltakozók szerint viszont egyrészt nem elfogadható, hogy egy majdnem kétszáz éves épületet egy sokkal kisebb, és egyáltalán nem impozáns állomásépületre cserélnek, másrészt pedig a legnagyobb európai városokban is a központban van a fő vasútállomás, nem pedig a város egy félreeső részén. Így a turistáknak is nehezebb lesz eljutniuk a városközpontba vagy a szállodájukba.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?