Olivér
5 °C
8 °C

Orvlövész végzett egy ünnepségen egy Fülöp-szigeteki polgármesterrel

2018.07.02. 14:53

Egy ismeretlen merénylő ünnepi zászlófelvonás közben agyonlőtte a Fülöp-szigeteki Tanauan város polgármesterét, Antonio Halilit, jelentette be a helyi rendőrség. Oscar Albayalde Fülöp-szigeteki rendőrfőnök elmondása szerint a támadót nem lehetett látni, feltételezésük szerint a gyilkos lövést egy orvlövész adta le.

A fővárostól, Manilától 70 kilométerre délre található Tanauan polgármesterét a lövés a mellkasán találta el, a férfi kórházba szállítás közben belehalt sérülésébe. A polgármester testőrei tüzet nyitottak abba az irányba, ahonnan a lövés érkezhetett. A támadás nagy riadalmat keltett a zászlófelvonás több tucat résztvevője között.

A nyomozók vizsgálják, hogy a támadásnak köze lehet-e Antonio Halili kábítószer-ellenes hadjáratához, ami miatt több halálos fenyegetést is kapott korábban.

Halili egyik szokása volt, hogy „szégyenmenetben" vonultatta fel a kábítószer-bűncselekmények gyanúsítottait, akiknek olyan feliratokat kellett magukon viselniük, mint például „Drogdíler vagyok, ne legyél olyan, mint én". Korábban ugyanakkor felmerült annak a gyanúja, hogy Halili maga is érintett a kábítószer-kereskedelemben, bár ő határozottan visszautasította ezt a vádat.

Elemzők szerint Halili politikája Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök drogellenes kampányába illeszkedett, amelyet gyakran bírálnak jogvédők amiatt, mert szerintük a biztonsági erők önkényes gyilkosságokat követtek el a hadjáratban. Duterte 2016-os hivatalba lépése óta a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4200 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok kábítószer-ellenes akciókban.

A CNN szerint Duterte szóvivője azt mondta, hogy Halili az elnök szövetségese volt, és igazságot szolgáltatnak majd a gyilkosság miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?