Olivér
5 °C
8 °C

Szijjártó: 25 kilométernyi kerítést adunk Montenegrónak

2018.07.02. 13:54

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Podgoricából az MTI-nek telefonon azt nyilatkozta, hogy riasztó hírek érkeznek a Nyugat-Balkánról, ahol a migrációs nyomás sok helyen eléri, és bizonyos esetekben meg is haladja a 2015-ben tapasztalt szintet. A riasztó hírek főként Törökországból és Görögországból érkeznek.

A külgazdasági és külügyminiszter Montenegróban ezért felajánlotta, hogy

25 kilométernyi határkerítést biztosítanak Podgoricának azért, hogy a montenegrói-albán határ legsebezhetőbb szakaszát meg tudják védeni, és meg tudják állítani az illegális bevándorlási hullámot.

Srdjan Darmanovic külügyminiszter a találkozón kifejtette, a montenegrói kormány készen áll arra, hogy megvédje a saját országát az illegális bevándorlási hullámmal szemben. Magyarország pedig ehhez támogatást nyújt, hiszen Szijjártó szerint Budapestnek az az érdeke, hogy Montenegró meg tudja védeni a saját határait.

Szijjártó Péter közölte, hogy Magyarország számára kiemelt biztonsági fenyegetést jelentene, ha egy újra meginduló bevándorlási hullámnál az első akadályt a magyar-szerb, illetve a magyar-horvát határon felépített kerítés jelentené. A miniszter szerint a montenegróiak továbbra is számíthatnak Magyarország elkötelezett támogatására nemcsak az európai integrációs folyamatukban, hanem a határvédelmi intézkedéseik során is.

Mint mondta, Magyarország kész minden segítséget megadni Montenegrónak - de a többi érintett országnak is - annak érdekében, hogy megvédje saját déli határát. Budapest eddig is megadott minden segítséget azoknak az országoknak, amelyek ezt kérték, Macedóniában például harminc fős váltásokban szolgálnak a rendőrök a macedón-görög határszakaszon, korábban pedig Szerbiának és Szlovéniának is segítettek.

Májusban Montenegro már belengette, hogy a megnövekedett migrációs nyomás miatt kerítés felállítását fontolgatja Albániával közös határán. A határőrök egyre több illegális bevándorlót fognak el, Albániába történő visszaküldésük azonban nehézségekbe ütközik, mivel Tirana szerint semmi sem bizonyítja, hogy a migránsok az ő területükről léptek be Montenegróba, így nem hajlandóak visszafogadni őket.

A Frontex legfrissebb jelentései egyelőre nem támasztják alá a 2015-öshöz hasonló, nyugat-balkáni migrációs nyomásról szóló híradásokat. A múlt hónapban nagyjából 12 100-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ami 56 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?