Szilvia
5 °C
16 °C

A szomáliai terroristák is betiltják a nejlonzacskót

2018.07.03. 17:32

A Szomália jelentős részét uraló al-Shabaab nemcsak az egyik legkegyetlenebb terrorista csoport  a világon, de úgy néz ki, az egyik legkörnyezettudatosabb is, az iszlamista milícia ugyanis betiltotta a nejlonszatyrokat az általa ellenőrzött területen. 

A csoport a saját rádióállomásán jelentette be még vasárnap, hogy a nejlonzacskók komoly veszélyt jelentenek az állatok és az emberek jóllétére is, ezért mostantól tiltólistára kerül. Ezzel az al-Shabaab ebben olyan, több ezer ember meggyilkolása nélkül hatalomra került kormányokkal került egy platformra, mint a bangladesi, a francia vagy legutóbb az ausztrál. A zacskókat már több afrikai országban is kizárták a forgalomból, például Ruandában, Marokkóban vagy a Szomáliához közeli Eritreában. 

A Huffington Postnak nyilatkozó szakértő szerint a lépésnek pont az a lényege, hogy megmutassa, a terrorista szervezet ugyanolyan jól tud kormányozni a hatalmába kerített területen, mint bármilyen kormány. Az iszlamista csoport amúgy elég válogatós, ha környezetvédelmi kérdésekről van szó, az al-Shabaab például elég aktív szereplője és haszonélvezője az illegális elefántcsont-kereskedelemnek. 

Az al-Shabaab amúgy elég gyakorlott a dolgok betiltásában, a territóriumán belül például tiltott a nyugati zene, a mozi, a műholdas adóvevő és a mobiltelefon. Igaz, ezeket nem környezetvédelmi megfontolásból tették fekete listára a dzsihadisták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?