Aliz
6 °C
14 °C

Trump tényleg le akarta rohanni Venezuelát

GettyImages-628954762
2018.07.04. 18:39

"Miért nem szállja meg az USA a szétesőben lévő, és emiatt a régió békéjét fenyegető Venezuelát?" – egy ehhez hasonló kérdést tett fel Donald Trump múlt augusztusban tanácsadóinak, egy rangidős hivatalnok szerint, írja az AP. Venezuelában akkortájt hágott tetőfokára a zavargási hullám.

A jelenlévőket, köztük Rex Tillerson külügyminisztert és H. R. McMaster nemzetbiztonsági főtanácsadót  sokkolta a felvetés (tavasszal mindketten távoztak hivatalukból). McMasterék ezután perceken keresztül ecsetelték az elnöknek, hogyan üthetne vissza az invázió és hogy ezzel többek között a Venezuela elleni szankciók Dél-amerikai országok általi támogatásának elvesztését kockáztatják. Ennek ellenére Trump tovább bizonygatta igazát, Panama, illetve Grenada 80-as évekbeli megszállásával példálózva. 

Trump másnap nyilvánosan is belengette a katonai akció ötletét, ahogy arról mi is beszámoltunk. Nem sokkal később a kolumbiai elnöknek,  Juan Manuel Santosnak  és két magas rangú kolumbiai tisztségviselőnek is felvetette az ötletet. Ezután szeptemberben bővebben is kifejtette gondolatait az ENSZ Közgyűlésre érkező négy Dél-amerikai vezetőnek, köztük Santosnak egy magánvacsorán. Tette mindezt annak ellenére, hogy előtte tanácsadói a lelkére kötötték, hogy ne hozza fel a témát a vacsorán.

"Foglalkozzon a saját problémáival és oldja meg azokat, Mr. Trump" – üzente Nicolás Maduro, a venezuelai elnök fia az invázió ötletére egy gyűlésen. "Ha Venezuelát támadás éri, fegyverek fognak érkezni New Yorkba. Be fogjuk venni a Fehér Házat."

Borítókép: Aaron P. Bernstein/Getty Images

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?