Lemondott Trump klímaváltozás-szkeptikus környezetvédelmi elnöke

2018.07.05. 23:00

Lemondott Scott Pruitt, az amerikai Környezetvédelmi Hatóságot (EPA) vezető klímaváltozás-szkeptikus elnöke. 

A tucatnyi botrányban érintett elnöknek megköszönte Donald Trump az eddigi munkáját. Szerinte a posztján kiváló munkát végzett, amiért az elnök háláját fejezi ki. Egyben bejelentette, hogy helyettesét, Andrew Wheelert nevezte ki a megüresedett posztra. 

A legnagyobb visszhangot kiváltó botrányai között volt, hogy: 

  • a Fehér Háztól egy köpésre éjszakánként 50 dollárért (közel 14 ezer forint) bérelt lakást. Ezért a pénzért jó ha egy külső kerületben egy lepukkant motelben talál valaki szállást Washingtonban. A ház egészen véletlenül egy hírhedt olajlobbista feleségének a tulajdonában áll. 
  • megkülönböztető jelzés használata, amikor késében volt, vagy reptérre ment. A New York Times szerint volt olyan eset, amikor vacsorára sietett szirénázó kísérettel
  •  Az EPA több mint 90 ezer dollárt (közel 25 millió forintot) költött csak 2017 júliusában Pruitt utazásaira, ebből egy olaszországi útja volt önmagában 36 ezer dollár(közel 10 millió forint), aminek része volt egy privát városnézés a Vatikában. 
  • Kiadta beosztottjainak, hogy republikánus mágnásokon keresztül találjanak a feleségének jól fizető állást. A Washington Post szerint egyik beosztottja a Chick-fil-A nevű gyorsétteremlánc igazgatójával is tárgyalt, hogy valamelyik éttermük vezetésével az elnök feleségét bízzák meg. A munkaköri leírásba nehezen beilleszthető egyéb feladatok között szerepel a nyaralásának megszerveztetése, drága ételek beszerzése, valamint a kedvenc testápolójának felkutatása, amit csak a Ritz-Carlton hotelekben lehet kapni.   • Bérelnék
  • Személyi kölcsön