Jolán
2 °C
4 °C

Elfogatóparancsot adtak ki a 2016-os berlini terrortámadás feltételezett kitervelője ellen

2018.07.06. 13:20

A Német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság elfogatóparancsot adott ki egy tunéziai férfi ellen, aki szerintük a 2016. december 19-i berlini terrortámadás kitervelője, írja a Süddeutsche Zeitungra hivatkozva a Reuters. A 32 éves, Meher D.-ként azonosított férfit gyilkosságban való bűnrészességgel és ISIS-tagsággal vádolják.

Egy Anis Amri nevű iszlamista kapcsolatokkal rendelkező tunéziai december 19-én hatalmába kerített egy kamiont, majd nagy sebességgel belehajtott egy berlini karácsonyi vásárba. 11 embert gázolt halálra, és lelőtte a kamion lengyel sofőrjét is.

A terrorista négy nappal később halt meg egy rendőrökkel folytatott tűzharcban, Milánóban.

Meher D. feltételezhetően 2015-ben hagyta el Tunéziát, és csatlakozott az Iszlám Államhoz Líbiában. Amrival 2016-ban vette fel a kapcsolatot a WhatsApp-on keresztül. Egy rendőrségi irat szerint meghatározó szerepe volt abban, hogy Amri elkövette a támadást. Bár azt sem tudni biztosan, hogy él-e a gyanúsított, a rendőrség azt feltételezi, hogy még mindig Líbiában tartózkodik. 

A német nyomozók kapcsolatban állnak a tunéziai rendőrséggel, illetve a német és az amerikai titkosszolgálattal is. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?