Ödön
1 °C
11 °C

Brutális gyilkosságokat, kislányok ellen elkövetett nemi erőszakot követtek el dél-szudáni katonák

2018.07.10. 14:42

A dél-szudáni kormányerők brutális támadásokat hajtottak végre a civil lakosság ellen áprilisban és májusban az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala által készített jelentés szerint.

A kormánykatonák legalább 232 civil lakost gyilkoltak meg a legkegyetlenebb módszerekkel: több embert fákra akasztottak fel, másokra rágyújtották a házukat.

Az atrocitások nem kímélték az időseket, a nőket, a gyerekeket és a fogyatékkal élőket sem. A jelentés szerint a kormányerők szándékuk szerint a földet is felperzselték volna az ellenzéki területeken.

A világszervezet szexuális erőszak elkövetésére is talált bizonyítékokat:

legalább 120 nőt, lányt és gyermeket megerőszakoltak a katonák, olykor csoportosan is. A megerőszakolt kislányok között négyéves is volt.

Az ENSZ által dokumentált borzalmakat április és május között hajtották végre a kormányerők, miután összecsaptak a lázadókkal Dél-Szudán Unity State nevű államában. Több ezer ember volt kénytelen elmenekülni a lakott területekről az erőszak elől és elrejtőzni a bozótos térségekben. Rengetegen kerestek menedéket az ENSZ által védett létesítményekben is.

Elengedhetetlen, hogy felelősségre vonják azokat a férfiakat, akik a hírek szerint csoportosan megerőszakoltak egy hatéves kislányt, akik idős embereknek elvágták a torkát, akik felakasztották a fosztogatásoknak ellenállni próbáló asszonyokat, és akik mocsarakban rejtőzködő civileket lőttek agyon

- hangsúlyozta Zeid Raad al-Huszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

A világszervezet felszólította a dél-szudáni kormányt, hogy derítse fel a szóban forgó atrocitásokat, és büntesse meg a felelősöket. Az ENSZ jelentésében három parancsnokot név szerint azonosított, akiket a legnagyobb felelősség terhel, és akik feltehetően háborús bűntettekknek minősíthető bűncselekményeket követtek el az április 16-május 24. közötti időszakban.

A 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir államfő és akkori helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. Bár a felek azóta már békemegállapodást is kötöttek, és egységkormányt is próbáltak létrehozni, ezek a kísérletek kudarcot vallottak, és az összetűzések nem értek véget.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?