Moszkvának nem tetszik, hogy a NATO az orosz határ felé erősít

2018.07.10. 20:09

Moszkva bírálta kedden a NATO jelenlétének keleti irányú növelését a védelmi szövetség szerdán kezdődő, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója előtt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő sajtótájékoztatóján nem kívánta kommentálni a NATO-tagállamok közötti nézeteltéréseket, írta az MTI.

A NATO-nak az a törekvése, hogy növelje jelenlétét és bővítse katonai infrastruktúráját az orosz határ irányában, csak megerősíti azt a régóta vallott orosz álláspontot, miszerint a NATO a hidegháborús korszak terméke, amelyet a konfrontáció céljából hoztak létre - jelentette ki Peszkov.

A NATO az ukrajnai Krím félsziget 2014-es orosz elcsatolása óta megnövelte jelenlétét keleti tagországaiban, vagyis az Oroszország nyugati szomszédságában található balti államokban (Észtországban, Lettországban és Litvániában), illetve Lengyelországban.

Arra a kérdésre, hogy mi Oroszország véleménye a NATO-tagállamok közötti nézeteltérésekről, Peszkov nem kívánt reagálni. "Viszonyunk a NATO-val változatlan (...). Oroszországnak mindig is meglehetősen laza kapcsolatai voltak és lesznek a szövetséggel, de ami a NATO-n belül zajlik, az már nem a mi dolgunk" - mondta.

A NATO-tagországok között egyebek között a védelmi kiadások növelése okoz nézeteltérést: az Egyesült Államok nem elégedett azzal az ütemmel, amellyel az európai tagállamok nagyobb része halad a védelmi költségvetés növelésére tett ígéretük teljesítésében. Az Oroszországgal fennálló feszültség várhatóan a fő témák közé tartozik majd a NATO-csúcstalálkozón.  • Hírek
  • Személyi kölcsön